За добу пічне опалення спричинило пожежі у трьох закарпатських будинках

За добу пічне опалення спричинило пожежі у трьох закарпатських будинках

20.01.16 12:08 0 625
Рано вранці 18 січня в с. Люта Великоберезнянського району трапилася пожежа в житловому будинку. Поки власники помешкання спали вдома, їхній сусід помітив загорання на горищі, розбудив господарів та о 03:42 подзвонив до Служби порятунку «101». Бійці 2-ї державної пожежно-рятувальної частини, прибувши на місце події, ліквідували пожежу о 07:40. Вогонь встиг знищити покрівлю й перекриття будинку, а також частину домашнього майна.

Того ж дня о 23:09 до оперативно-рятувальної служби Закарпаття надійшло повідомлення про пожежу в одноповерховому будинку на вул. Українській в Ужгороді. Його власниця помітила, що дерев’яне перекриття почало тліти, і викликала пожежні підрозділи. За лічені хвилини на вул. Українську прибули два відділення 14-ї державної пожежно-рятувальної частини, які повністю загасили пожежу о 01:00. Стихія знищила 2 квадратні метри перекриття й пошкодила ще 3 квадрати, завдавши при цьому збитків на суму 3 тисячі гривень.

Невдовзі після цього, уже в ніч на 19 січня, загорання виникло в житловому будинку, розташованому в с. Осій Іршавського району. Господар прокинувся від запаху диму, о 01:39 зателефонував до оперативно-рятувальної служби та покликав на допомогу сусідів, разом із якими розпочав самостійно гасити вогонь. Справу продовжили бійці 5-ї державної пожежно-рятувальної частини, котрі ліквідували пожежу о 02:22. Завдяки спільним зусиллям вогнеборців і місцевого населення полум’я встигло тільки пошкодити 4 квадратні метри перекриття. Завдані збитки оцінюють у 6 тисяч гривень.

У всіх перелічених вище випадках імовірною причиною виникнення пожеж стало порушення правил безпеки при експлуатації пічного опалення. У зв’язку з цим Управління ДСНС України у Закарпатській області в черговий раз закликає громадян бути уважними та обережними. Якщо вдома Ви користуєтеся пічним опаленням, не забувайте раз на три місяці прочищати димоходи й печі від сажі. Також подбайте про правильне влаштування грубки – вона повинна знаходитися за метр від меблів і мати протипожежні розділки від горючих конструкцій, перед топковим отвором на підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5х0,7 м, а всі димові труби необхідно заштукатурити й побілити.

Слід пам’ятати, що при користуванні піччю заборонено розпалювати її легкозаймистими рідинами, користуватися несправною грубкою, сушити на печі одяг та інші предмети, виносити й викидати гаряче вугілля ближче 15 метрів від будинку, використовувати вентиляційні та газові канали як димоходи, влаштовувати в якості димаря металеві й азбестові труби, зберігати в приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу тощо. А головне – не можна доручати розпалювання печі та нагляд за нею малолітнім дітям.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівецька область: ...
Наступна новина: Вінницька область: за добу ...

КОМЕНТАРІ