Твердопаливні котли тривалого горіння - класифікація і як вибрати

Твердопаливні котли тривалого горіння - класифікація і як вибрати

20.01.16 12:55 0 1018

Сьогодні існує велика кількість варіантів обладнання для опалювальної системи в приватному будинку. Одним з найбільш оптимальних варіантів, не дивлячись на великий обсяг роботи, є твердопаливний котел тривалого горіння.
Навіть при тому, що сьогодні люди часто користуються сучасними технологіями, багато котів такого типу створені виключно по застарілим схемами. Не дивно, що багато хто користується іншими способами для опалення будинку, які не є не тільки безпечними, але й простими у використанні.

Винахідником котлів є Едмунтас Штропайс. Він першим придумав оригінальну систему, суть якої полягала в наявності отворів, через які в камеру згоряння потрапляє певна кількість кисню. Це дозволяє поступово горіти великій кількості палива, в якості якого, як правило, застосовують вугілля, кокс, а також деревину різних порід.

Потрібно відзначити, що на ранньому етапі свого розвитку, такі котли мали один, досить істотний недолік. У міру того як паливо прогорало, існувала потреба в добавці, для того щоб котел продовжував роботу. На щастя, на початку двотисячних років, дана проблема була вирішена. Завдяки рішенню настільки важливої експлуатаційної проблеми, процес опалення приміщення став значно простішим і зручнішим. Тому, як правило, твердопаливні котли мають високі оцінки споживачів, і їх позитивні відгуки, що не дивно, адже завдяки їм, вирішується вельми важливе питання, що стосується обігріву житлового приміщення.

Класифікація котлів

Існує кілька видів приладів, що працюють на твердому паливі. Як правило, між собою їх розрізняють за трьома, досить важливим, критеріям:

  • Матеріал, який використовується для вироблення тепла. Як правило, більшість  твердопаливних котлів опалюють за допомогою дров. У деяких випадках, паливом можуть служити різні відходи промисловості. Промислові відходи подрібнюють і пізніше пресують у брикети невеликих розмірів, які досить зручно використовувати в якості палива. Існують також універсальні котли, паливом для яких можуть служити різні матеріали і їх поєднання;
  • Спосіб спалювання. У більшості сучасних твердопаливних котлів спосіб спалювання є абсолютно звичайним. Однак навіть цей процес постійно розвивається і стає причиною створення багатьох винаходів. Варто зазначити, що існують газогенераторні котли, принцип дії яких полягає в згорянні деревного газу. Потрібно також сказати, що коефіцієнт корисної дії такого агрегату значно перевершує ККД звичайних котлів, тим більше що після його використання залишається мінімальна кількість золи. Вартість такого котла досить висока, але такий пристрій повністю окупить себе, а грошові витрати будуть виправданими; 
  • Необхідність у використанні електроенергії. Тут потрібно сказати, що існують котли, для роботи яких необхідна електрика, а також котли, для роботи яких електрика не потрібна.

Вибір котла для будинку

Установка твердопаливного котла - відмінна можливість, яка дозволить використовувати всі переваги ефективної системи опалення. Таке опалювальне обладнання багато в чому перевершує популярні сьогодні газові котли. Найбільш ґрунтовною перевагою можна назвати те, що навіть за умови відсутності подачі електроенергії, котел буде виконувати свою функцію - обігрівати приміщення.

Оптимальним варіантом є покупка котла, основним пальним матеріалом для якого буде деревина. При цьому краще  купувати котел із заниженою камерою згоряння, що позитивно відіб'ється на зручності експлуатації, а також безпеці. До того ж, ефективність роботи з таким розташуванням камери згоряння набагато вища, ніж у агрегатів з верхнім згорянням, в якості горючої речовини для яких, як правило, використовується вугілля.

Котел з нижнім згорянням може бути оснащений декількома камерами згоряння одночасно, внаслідок чого відбувається спалювання незгорілих часточок палива, що говорить про можливість економії палива, а також про те, що кількість шкідливих речовин, які потрапляють в атмосферу зводиться до мінімуму. Для багатьох, використання такого котла дозволило економити свої кошти і при цьому якісно опалювати своє житло, тому вони мають високі оцінки і безліч позитивних відгуків власників. Важливий, в основному, саме той факт, що при роботі котла з верхнім розташуванням камери, залишки незгорілого вугілля можуть проникати в димохід разом з димом.

Пам'ятайте: При використанні пристрою з нижнім згорянням, можна самостійно регулювати процес горіння теплоносія. Так як від кількості кисню, який потрапляє в камеру, де відбувається горіння, залежить його продуктивність, можна самостійно стежити за кількістю повітря, яке потрапить у топку, тим самим контролюючи процес згоряння палива. Функцію регулятора в котлі, працюючому на твердому паливі, може виконувати спеціальний вентилятор, оснащений спеціальною системою для керування.





Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: На Тернопіллі в День ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ