Представники Ради міжнародних наукових досліджень (США) відвідали Житомирщину

Представники Ради міжнародних наукових досліджень (США) відвідали Житомирщину

21.01.16 14:18 0 667
Упродовж двох днів – з 18 по 19 січня 2016 року – на Житомирщині працювали консультанти Ради міжнародних наукових досліджень (IREX USA) Брайен Меффорд та Генрі Келлам. Вони знайомилися, як на практиці здійснюється реформа децентралізації влади, зокрема, наскільки активним та послідовним є процес створення спроможних територіальних громад шляхом об'єднання, чи готові жителі громад (міст і сіл) до отримання ширших повноважень у вирішенні місцевих проблем, чи хочуть бути відповідальними за розвиток території, прийняття управлінських рішень, контролю за діями влади, які виклики існують і чи взагалі люди вірять у перспективу подальшої реалізації реформи.

Більш детально про мету візиту гості повідомили під час дружньої розмови з Романом Слідзевським – директором Офісу реформ у Житомирській області. Сюди Брайен Меффорд та Генрі Келлам завітали найперше. «Ми обрали Житомирщину не випадково. У Києві нам повідомили, що вона – у числі кращих регіонів України, де реформи здійснюються якісно, обдумано та послідовно. На прикладі вашої області ми також хотіли б узагальнити деякі суспільні процеси в Україні, прагнення українців змінювати шаблони організації життя на рівні своїх міст, містечок, сіл, орієнтуючись на кращі практики світового досвіду, які дають позитивний результат, спільно поміркувати, яка ще допомога потрібна», - наголосили консультанти. І додали, що проект реформи з децентралізації влади в Україні, який в тому числі здійснюється за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), а це – навчання , консультування, забезпечення участі у міжнародних грантах та програмах, технологічне та методологічне сприяння, нові можливості та багато іншого, є дуже важливим для України на перехідному періоді. Більше того, це важливо і для всіх країн, які прагнуть прогресу та процвітання. «Україна переживає важливий історичний момент – ламаються стереотипи мислення, переосмислюється підходи у визначенні ролі громадянського суспільства, формуванні співвідносин у глобальному світі. Але якраз це і є шанс для українців – здолати труднощі, не відступити і показати гарні здобутки розвитку демократії, свободи, стабільної економіки та відповідно поліпшити стандарти якості життя людей», - зауважили американці.

Директор Офісу реформ розповів іноземним гостям, як саме відбуваються процеси об'єднання територіальних громад на Житомирщині, які механізми та стимули діють, скільки спроможних територіальних громад вже створено, хто своїми діями активно сприяє просуванню стрижневої реформи, а хто, навпаки, чинить опір, наскільки людям є зрозумілими суть та переваги реформи, як здійснюється інформування. Роман Слідзевський також розказав про подальші плани та завдання Офісу реформ у напрямку реалізації реформи, об'єднання територіальних громад, про перші кроки адміністративно-територіальної реформи в Україні, конституційний процес, який спрямовано на подальше успішне просування головної реформи, готовність законодавчої бази у цьому напрямку та інше.

Він також висловив вдячність за підтримку, яку USAID та загалом США надають Україні у забезпеченні важливої реформи з децентралізації влади. «Зміни в Україні розпочато. Вони вже сколихнули суспільство. І назад, у минуле, вороття не буде. Нехай ще недостатньо територіальних громад об'єднали свої зусилля, фінансові, природні та людські ресурси, але це вже створило прецедент у суспільстві здорової конкуренції, формування нової команди лідерів, активної та не байдужої до свого життя спільноти. Розпочата реформа має перспективу. Але за однієї умови – якщо держава буде послідовна у своїх намірах довести розпочату справу до логічного завершення, а не зупиниться на півдорозі», - підкреслив керівник Офісу реформ.

Сторони обговорили варіанти допомоги міжнародних організацій територіальним громадам області, які вже об'єдналися, можливості співпраці з неурядовими організаціями, які підтримують рішучі зміни в Україні на рівні територіальних громад та інше.

Консультанти Ради міжнародних наукових досліджень (IREX USA) також побували в Іршанській селищній об'єднаній територіальній громаді, де ознайомилися з практичним результатом здійснення реформи децентралізації влади в Україні.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У 2015 році виділено майже ...

КОМЕНТАРІ