На Тернопіллі допомога об’єднаним територіальним громадам у розробці інфраструктурних проектів водопостачання та водовідведення

На Тернопіллі допомога об’єднаним територіальним громадам у розробці інфраструктурних проектів водопостачання та водовідведення

21.01.16 10:00 0 609
За інформацією Першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслава Негоди Мінрегіон спільно з Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» планують у поточному році надати допомогу об'єднаним територіальним громадам в розробці інфраструктурних проектів водопостачання та водовідведення.

Щодо об'єднаних територіальних громад Тернопільщини, то переважна більшість громад — це сільські території, де питання з централізованим водопостачанням та водовідведенням стоїть дуже гостро й потребує нагального вирішення. Воно стане одним з першочергових завдань для органів місцевого самоврядування новостворених громад. Для його вирішення потрібна експертна і технічної допомоги.

На за участі експертів Асоціації, фахівців Мінрегіону, Науково-дослідного та конструкторсько-технологічного інституту міського господарства, а також представників донорських організацій, зокрема Despro, розробляються критерії, за якими буде відібрано кілька пілотних об'єднаних громад з різних областей.

Ці громади отримають експертну та технічну допомогу у розробці проектів у галузі водопостачання та водовідведення, які відповідатимуть загальній стратегії їхнього розвитку. Реалізація таких проектів має стати прикладом для подальшого впровадження подібних практик по всій країні. Маючи якісні проекти розвитку інфраструктури, громади матимуть змогу залучити кошти на їх реалізацію.

Ресурс на реалізацію проектів розвитку громад закладений в Державному бюджеті України на 2016 рік. Перш за все, це державна субвенція на підтримку об'єднаних громад у розмірі 1 млрд гривень і Державний фонд регіонального розвитку, де закладено 3 млрд. гривень. Окрім того 2,9 млрд. гривень передбачено у Держбюджеті на соціально-економічний розвиток регіонів від кредитних установ чи міжнародних донорських організацій. Гроші є, але головним «каменем спотикання» для області залишається відсутність самих проектів. Минулого року через брак якісних проектів регіонального розвитку, які мали розробити органи місцевого самоврядування спільно з облдержадміністрацією, велика частка коштів ДФРР пішла поза межі об'єднаних територіальних громад. Вони були використані на поліпшення умов життя наших людей, але не в громадах, які об'єдналися.

Мінрегіон готовий надавати всебічну допомогу органам місцевого самоврядування усіх рівнів, щоб такі проекти з'являлися, бо від цього залежить не лише успіх реформи місцевого самоврядування і децентралізації, а й те, наскільки швидко змінюватиметься життя людей на краще у кожній громаді. Відтак є усі підстави стверджувати, що ця ініціатива стане ще одним додатковим потужним стимулятором для об'єднаних територіальних громад Тернопільщини.

Віктор ЛИТВИНЧУК, директор Офісу реформ у Тернопільській області

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ