Міський голова Микола Романюк: “Майбутнє у житловому комплексі за ОСББ”

Міський голова Микола Романюк: “Майбутнє у житловому комплексі за ОСББ”

22.01.16 12:36 0 579
Голови об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) міста Луцька на спільний нараді підбили підсумки роботи за 2015 рік, окреслили напрямки діяльності на 2016 рік та провели навчання з впровадження енергоефективних технологій. У роботі семінару взяв участь міський голова Микола Романюк, його перший заступник Тарас Яковлев, голова ради голів ОСББ Роман Бондарук, Президент Волинського Інституту підтримки та розвитку громадських ініціатив Петро Лавринюк.

Микола Романюк подякував за роботу керівникам об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Акцентував у своєму виступі на здобутках та проблемах, які потрібно вирішити. За його словами, майбутнє у житловому комплексі за ОСББ. Це найефективніший спосіб управління будинками. У Луцьку активно створюються об'єднання співвласників багатоквартирних будинків і з багатьох з них можна брати приклад. “З першого липня мають відбутися зміни в управлінні житлово-комунального господарства. ЖКП не будуть існувати у тому статусі, який мають тепер і мешканцям доведеться активніше приймати рішення. Безумовно ми будемо допомагати усім формам господарювання, будемо також ініціювати сприяння ОСББ і на загальнодержавному рівні”, - сказав Микола Романюк.

Детальніше про співпрацю міської ради з об'єднаннями співвласників поінформував Тарас Яковлев. За його словами, Луцька міська рада та її виконавчий комітет ніколи не стояли осторонь цього процесу, зосередивши свою роботу із зазначеного напрямку на вивченні стримуючих факторів у створенні та розвитку діяльності ОСББ і, як результат, було розроблено комплекс ефективних заходів щодо вирішення проблеми утримання багатоквартирних будинків та прибудинкових територій.

“Один із таких заходів створення структурного підрозділу у виконкомі - відділу розвитку ОСББ, реформування ЖКГ та економічного аналізу. До посадових обов'язків працівників відділу віднесено функції щодо сприяння створенню нових об'єднань співвласників, допомога у діяльності вже створених об'єднань, контроль щодо впровадження заходів програм, що стосують діяльності ОСББ та інші”, - зазначив він.

За його словами, ще один ефективний захід - прийняття Луцькою міською радою у 2011 році “Програми сприяння діяльності об'єднань співвласників багатоквартирних будинків на території міста Луцька” на 2012-2014 роки. Головною метою цієї Програми визначено забезпечення умов створення і сталого ефективного функціонування ОСББ, проведення капітальних ремонтів у будинках ОСББ на умовах співфінансування з місцевим бюджетом.

Загалом, за час дії програми її учасниками стали 39 ОСББ, з бюджету міста виділено 4 млн 470 тис. грн та залучено співфінансування ОСББ близько півтора мільйона гривень. Виконувалися роботи: капітальний ремонт будинків та їх конструктивних елементів, ліфтів, внутрішньобудинкових систем водо-, тепло-, електропостачання та каналізації, встановлення вузлів обліку теплової енергії та індивідуальних теплових пунктів.

Тарас Яковлев наголосив, що ще одна програма, яка передана у відділ розвитку ОСББ у 2015 році, - “Програма відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами на 2013 - 2017 роки”. На цей час для ОСББ, які запозичили кошти в кредитно-фінансових установах на виконання робіт з капітального ремонту будинків та впровадження енергоефективних заходів, Луцькою міською радою, в межах дії програми, проводиться відшкодування відсоткових ставок по 16-ти кредитних договорах. У 2015 році для відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами до міської ради звернулися сім об'єднань, які рішенням конкурсної комісії включені до переліку позичальників на відшкодування їм відсоткових ставок. Сума коштів бюджету, фактично профінансованих у 2015 році на відшкодування відсотків за взятими ОСББ кредитами, становить 284,785 тис. грн.

Статистика щодо реєстрації об'єднань виглядає таким чином: на початок 2011 року в нашому місті нараховувалося 81 ОСББ, у 2011 році зареєстровано – 15, у 2012 - 12, у 2013 - 12, у 2014 – 20 і у 2015 – 53. Станом на 01.01.2016 їх кількість зросла до 193, які обслуговують 219 будинків.

Тарас Яковлев зазначив, що заходи, які проводяться міською владою, спрямовані на стимулювання збільшення кількості об'єднань співвласників у нашому місті. “З досвіду роботи в цьому напрямку вважаємо, що одним з факторів, які стримують процес створення ОСББ, є відсутність фахових управителів житловою нерухомістю. Управління житловим фондом напряму пов'язано з безпечним проживанням, тому виконання всього комплексу робіт вимагає дотримання всіх існуючих вимог, стандартів, нормативів, порядків та правил не залежно від того, хто управляє цим будинком. За таких обставин, розуміючи всю відповідальність, яку беруть на себе керівники об'єднань, в рамках Програми сприяння розвитку ОСББ у 2014 році, було профінансовано із місцевого бюджету їх навчання при Луцькому національному технічному університеті. Керівники 25 ОСББ пройшли навчання за програмою “Управитель житловою нерухомістю”. Проте, поряд з цим, залишається ще низка важливих проблем в організації діяльності ОСББ: технічне обслуговування будинків і будинкових комунікацій, побудова відносин з приватними і комунальними підприємствами, які надають послуги.

“В планах роботи виконавчого комітету Луцької міської ради, його структурного підрозділу - департаменту житлово-комунального господарства ще багато заходів щодо популяризації створення і діяльності ОСББ у нашому місті. Ми готові до співпраці з кожною фізичною чи юридичною особою, яка має щодо цього напрямку позитивні бачення та ініціативи. Адже, як показує практика, там, де зусилля громади спираються на організаційну та фінансову допомогу місцевої влади, така співпраця дає дуже позитивні результати”, - резюмував перший заступник міського голови.

Голова правління Асоціації ОСББ “Лучани” Юлія Сабатюк познайомила з досвідом роботи кращих ОСББ міста.

Потім міський голова Микола Романюк запросив до спілкування присутніх голів об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Він вислухав усі пропозиції та пообіцяв допомогти вирішити озвучені проблеми.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Як на Тернопільщині ...

КОМЕНТАРІ