У Тернополі репрезентували фотовиставку пам’яток повстанської звитяги

У Тернополі репрезентували фотовиставку пам’яток повстанської звитяги

22.01.16 09:42 0 516
Фотовиставку пам'яток повстанської звитяги Тернопільщини «Ми, повстанці – сини України» репрезентували в музеї політв'язнів та репресованих – відділі Тернопільського обласного краєзнавчого музею з нагоди 97-ї річниці Дня Соборності України 21 січня.

Тут представлено 70 світлин пам'ятників борцям за волю України, могил Січових Стрільців, місця бойової звитяги повстанців тощо.

Чимало з цих пам'ятників були зруйновані за часів радянської влади. Проте, із настанням української незалежності жителі Тернопільщини із власної ініціативи почали їх відновлення. І зараз громади населених пунктів шанобливо ставляться до пам'яті про своїх героїв, старанно доглядаючи монументи та братські могили.

«Коли виходиш зі стін цього музею, то відчуваєш біль, адже тут багато людей зазнали значних фізичних і моральних тортур, - зауважила заступник директора Тернопільської обласної інспекції охорони пам'яток історії та культури Людмила Строцень. - Цією виставкою ми вирішили показати, як вшановує цих Героїв теперішнє покоління».

Гордістю фотовиставки є перша подібна карта-банер Тернопільщини із позначенням військових округів, де зафіксовані усі штаби УПА, друкарні, найбільші бої та пам'ятники повстанському руху.

«Ми надіємося, що ця карта, розроблена нами, буде включена в шкільний курс історії краю», - висловила сподівання Людмила Строцень.

Загалом, на Тернопільщині біля 500 пам'ятників, які постали за роки незалежності України. Їх споруджували переважно за гроші місцевих громад, діаспори, побратимів повстанців, які живуть за кордоном.

Участь у відкритті виставки взяв заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації Ігор Вонс.

«Проголошення незалежності України – це лише перший крок, але дійсно ще потрібно багато працювати, щоб наша країна по-справжньому об`єдналася, - наголосив Ігор Вонс. – Ми бачимо, що незавершеність цього процесу призвела до великої кількості жертв… Ці світлини показують, який нелегкий тернистий шлях ми пройшли до здобуття незалежності, а водночас нагадують про відповідальність, покладену на кожного з нас. Кожен з нас повинен докласти максимум зусиль, щоб Україна була єдина!»

Відтак Ігор Вонс подякував всім, хто долучився до організації фотовиставки і наголосив, що така робота вкрай необхідна.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: КП «Чернігівводоканал» ...
Наступна новина: Вінничина: обласний фонд ...

КОМЕНТАРІ