Як впливає погода на людину

Як впливає погода на людину

27.01.16 02:15 0 1675

Кожна погода - благодать?

Ми прекрасно знаємо, що у природи немає поганої погоди, кожна погода – благодать. І ще: «Якщо не можеш щось змінити, зміни своє ставлення до цього». Погоду ми і справді змінити не можемо. І вона цією обставиною прекрасно користується. То раптом влітку на 50 днів зависне над нами антициклон, і стовпчик термометра підніметься так, що далі нікуди. І ми, обливаючись потом і судорожно ковтаючи тонни рідини, будемо мріяти про дощ, як про манну небесну. То раптом в грудні температура на вулиці замре на плюсовій позначці, і ми, човгаючи по вуличному бруду, розмріявшись про справжню зиму з справжнім морозом. Правда, коли такий мороз таки нагряне, стане вже не до жартів. Проте ми можете прочитати прогноз погоди та підготуватися до змін в нашому організмі. До речі, це можна зробити за допомогою сайту: https://www.gismeteo.ua/.

Вагоме слово науки

Те, що погодні умови впливають на людину, помітив ще Гіппократ. Опис кожної хвороби він починав з опису впливу на неї погоди. До речі, Гете знайшов, що при високих показаннях барометра йому працювалося і жилося набагато легше і веселіше. У сучасної науки знання про вплив погоди на самопочуття людини, звичайно, набагато глибші і ширші. Вивчаючи добові коливання температури та атмосферного тиску, вчені з'ясували, що в наших середніх широтах добові коливання атмосферного тиску зазвичай не перевищують 2-3 мм ртутного стовпа, температура повітря взимку протягом дня коливається в межах 5-10 градусів, а влітку - в межах 10 -15. Наш організм до таких коливань зазвичай добре пристосовується. На самопочутті вони практично ніяк не позначаються. Більше того, такі зміни - відмінний тренінг для судин і центральної нервової системи. Не витримують його лише люди з дуже нестійкою психікою. І якщо це так, то психіатр їм на допомогу.

Мій досвід

Особисто я практично завжди відчуваю наближення дощу або рясного снігопаду. Починаю позіхати, хилить на сон - це в кращому випадку. Якщо дощу або снігу давно не було, то напередодні природних катаклізмів розігрується неабияка мігрень. Ви скажете - метеозалежність, метеочутливість? Так я і не сперечаюся. Високий атмосферний тиск - на мене ніби стовп тисне, низьке - злегка похитує. Заспокоює трохи те, що в студентські роки все було куди гірше і лікарі з цим нічого вдіяти не могли. Не допомагали навіть знеболюючі таблетки. Один був порятунок - закрити штори і постаратися заснути. Після такого відпочинку ставало набагато легше. Правда, через щонайбільше годину знову розігрувалася неабияка мігрень. Зараз такі реакції організму на атмосферні опади я переношу куди легше. По-моєму, організм вже звик і навчився самостійно регулювати свій стан. А я навчилася поменше звертати уваги на погоду і побільше - на себе, кохану.

Реакція малюків на погоду

За статистикою різко на коливання погоди реагують діти, особливо малюки. Вередують, погано сплять, погано їдять і нічого не хочуть робити. З віком це проходить. Організм пристосовується, і проблеми зникають. Але, за статистикою, до 50-60 років приблизно 40% землян знову мимоволі згадують дитинство золоте і стають метеозалежними. Найважча частка випадає тим, хто має хронічні болячки.

Атмосферний тиск

Візьмемо атмосферний тиск. Для нашого комфорту потрібно 750 мм ртутного стовпа. 10-15 мм в ту або іншу сторону - і ось вже нас плющить або розмазує по стінках. Низький атмосферний тиск, тобто циклон, що супроводжується великою вологістю, опадами і стрибками температури є небезпечний для гіпотоніків, тобто для тих, у кого проблеми з серцем або з судинами або ж порушена функція дихання. Таким людям зазвичай не вистачає кисню, у них утруднюється дихання, з'являється задишка, вони відчувають слабкість.

Що робити?

По-перше, контролювати кров'яний тиск і, в разі чого, приймати ліки, виписані лікарем. По-друге, пити рідини на дві склянки більше, ніж зазвичай. Можна приймати настоянки елеутерококу, лимоннику, пантокрину або женьшеню. Контрастний душ і довгий сон теж будуть не зайвими. В останньому я не раз переконувалася на особистому досвіді.
Підвищений атмосферний тиск, або антициклон, що несе ясну погоду і велику суша, теж не всім в радість. За голову хапаються гіпертоніки, астматики і алергіки. Астматики і алергіки страждають найбільше тому, що вітру немає, а значить, не розсіюються шкідливі домішки, яких у міському повітрі вистачає. Влітку і навесні до того ж збільшується концентрація в повітрі пилку рослин.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ