Підбір дисків та шин для колес

Підбір дисків та шин для колес

27.01.16 03:20 0 1190

Диски та шини для коліс - це один з найважливіших елементів сучасного автомобіля, що забезпечує не тільки комфорт руху, але і безпеку, а тому до вибору покришок і дисків потрібно поставитися з усією серйозністю. Щоб полегшити вам це завдання, ми зібрали разом всі правила і нюанси, пов'язані з підбором дисків і покришок, а також тонкощі їх різних поєднань.

Відповідні розміри дисків і шин

Почнемо ж з самого найпростішого. Збираючись купувати нові диски і гуму, обов'язково загляньте в керівництво по експлуатації вашого автомобіля, в якому виробник, як правило, завжди вказує необхідні відомості про допустимі розміри дисків і шин. Відхилятися від заводських рекомендацій, особливо початківцям автомобілістам, категорично не рекомендується, так як невідповідні правильним розмірам диски та шини, як мінімум, можуть призвести до швидшого зносу підвіски і самих коліс, а, як максимум, здатні спровокувати різке погіршення ходових якостей автомобіля, що загрожує збільшенням витрати палива, зниженням керованості і навіть аварією на дорозі.

Маркування дисків і покришок

Перед вибором дисків і покришок необхідно розібратися з їх маркуваннями. Диски, як правило, отримують маркування кшталт «R13 4 × 98 ET35 J5 D58.6», де R13 - це діаметр колісного диска в дюймах, 4 × 98 - кількість кріпильних отворів і діаметр їх центрів в міліметрах, ET35 - виліт колеса або відстань від площини симетрії обода до площини кріплення диска (мм), J5 - ширина обода диска в дюймах, а D58.6 - діаметр центрального отвору. У свою чергу шини мають основне маркування за типом «235/70 R16 105H», де R16-діаметр колісного диска, для якого призначена гума, 235 - це ширина шини (профілю) в міліметрах, 70 - процентне співвідношення ширини шини і висоти її профілю (серія), а 105H - індекси допустимого навантаження і швидкості.

Комплекс шин і дисків

При підборі нових коліс, в першу чергу, слід звернути увагу на діаметр колісного диска, якому повинен відповідати внутрішній (посадковий) діаметр шини. Тобто, якщо ви купуєте диски R14, то і гума, відповідно, також повинна мати діаметр 14 дюймів. Не варто забувати, що індекс дозволеного навантаження і індекс допустимої швидкості вибраних вами покришок повинні повністю відповідати характеристикам вашого автомобіля, з якими можна ознайомитися в керівництві з експлуатації.

Далі необхідно врахувати співвідношення ширини обода і ширини профілю покришки, при цьому ширина обода колісного диска повинна складати близько 70 - 75% від ширини обраної гуми, так як саме при такому співвідношенні забезпечується правильна посадка шин на диски, що гарантує розрахункові ходові якості. Проблема в даному випадку полягає в тому, що ширина обода вказується виробниками в дюймах, а ширина профілю шин в міліметрах, так що доведеться скористатися калькулятором і перевести міліметри в дюйми за спеціальною формулою. Наприклад, ваш вибір припав на гуму 195/70 R15. Необхідно 195 мм розділити на коефіцієнт 25,4, в результаті чого вийде ширина 7,68 дюйма. Далі зменшуємо це значення на 30% і отримуємо 5,38 дюйма.

Тепер залишається тільки округлити отримане значення до найближчого стандартного розміру і вийде шукана ширина обода, яка ідеально підходить під вибрану гуму, в даному випадку 5,5 дюйма.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Что такое аукцион?
Наступна новина: Что такое справка о ...

КОМЕНТАРІ