Як православні країни світу відсвяткували Богоявлення?

Як православні країни світу відсвяткували Богоявлення?

27.01.16 03:50 0 846

Свято Богоявлення, і Хрещення Господнього православні християни всього світу відзначають по-різному, згідно своїм традиціям. Однак усіх: жителів півночі, півдня, сходу і заходу, - об'єднує одне - віра. Більше інформації про православні події світу ви можете знайти на сайті: http://uoj.org.ua/.

Антарктида

В Антарктиді прийнято хрестити прямо в океані, з борту надувного гумового човна, серед плаваючих поруч пінгвінів. А якщо бухта повністю закрита льодом, то полярники вирубують ополонку на озері Кітеж неподалік. Це озеро дає прісну воду для всіх потреб полярної станції.

Саме до озера від храму Святої Трійці спрямовується Хресний хід в день Хрещення Господнього. Тут здійснюється чин Великого освячення води. Після цього священик обходить полярну станцію Беллінсгаузен, щоб усіх окропити святою водою. Слідом з'являється водовоз, і полярники наповнюють хрещенной водою великі питні баки у всіх будинках.

Болгарія

У православній Болгарії Хрещення Господнє повсюдно величають Йордановден, повідомляє сайт Болгарської Православної Церкви. Звичайно ж, це та річка Йордан, де Господа хрестили, звідси і Йорданов День. До слова, і святкують його 6 січня, за григоріанським стилем. Йордановден - не тільки Хрещення, але ще й День Ангела всіх, хто носить ім'я Йордан або Йорданка, а імена ці в Болгарії дуже популярні.

Усі прагнуть на службу в храми. У батюшок - святкове вбрання. Після служби вся Болгарія спрямовується до водоймищ Хресним ходом. Всі чекають той момент, коли архієрей освятить воду, а потім кине Хрест в річку. І вслід хресту кинеться у воду прямо в одязі все молоде покоління, щоб встигнути зловити у воді хрест і повернути його батюшкові, отримавши подяку співгромадян.

Сербія

У Сербії в свято Хрещення Господня Патріарх Сербський звершив Божественну літургію в церкві св. Миколая в Земуні, повідомив офіційний сайт Сербської Православної Церкви. Після служби віруючі на чолі з Предстоятелем пройшли урочистою процесією вулицями міста.

На набережній Визволення у присутності кількох тисяч жителів сербської столиці відбувся традиційний Водохресний заплив. Урочистості з нагоди свята Богоявлення проводиться в Земуні з XVIII століття (з півстолітньою перервою під час комуністичного режиму).

Стамбул

У свято Хрещення Господнього українці, які проживають в Стамбулі, разом із православними турками занурювалися у води Босфору. Всього у богослужінні взяли участь 30 осіб. У Туреччині це свято на грецький манер називають Fota або Işıklar bayramı і за грецькою традицією занурюються у воду з хрестом.

Це таїнство не здійснювалося в Стамбулі 50 років, через погіршень відносин з Грецією. Але з 2003 р Константинопольський Патріарх щорічно з пристані в балата кидає у воду хрест. Відразу після цього всі бажаючі занурюються у водохресну воду.

Чорногорія

Богоявленські купання в Чорногорії стали масовими і хвилюючими, повідомляє «Екоград». Як і в Сербії, в Чорногорії традиція плавання за Чесним Хрестом - одна з улюблених в народі. У період панування комуністичної партії вона була забута, але почала відновлюватися з кінця 1990-х, а особливо в 2000-і рр.

На Водохреща після того, як у храмі звершиться Велике освячення води, народ направляється до вибраного водоймища. На березі служиться молебень, потім на середину водойми виходить човен, хрест опускають у воду, і учасники запливу за хрестом Господнім кидаються за ним.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Металлопрокат ...
Наступна новина: Види твердопаливних котлів: ...

КОМЕНТАРІ