Фотію Володимирському та Михайлові Мулику буде присвоєно звання "Почесний Громадянин міста Івано-Франківська"

Фотію Володимирському та Михайлові Мулику буде присвоєно звання "Почесний Громадянин міста Івано-Франківська"

27.01.16 14:06 0 743
Івано-Франківська міська рада планує присвоїти звання "Почесного Громадянина міста Івано-Франківська" голові братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотію Володимирському та голові станиці Галицького братства вояків УД УНА «Галичина» Михайлові Мулику.

Фотій Миколайович Володимирський народився 1 вересня 1924 року. У 19-річному віці вступив у лави УПА, з наближенням фронту 1944 року був направлений в курінь «Наливайка», в курінну жандармерію. Пройшов із боями по Волині і Львівщині. Курінь направили в Холмщину проти польської Армії крайової, яка тероризувала місцеве населення. Перейшли лінію фронту з боями і в серпні 1944 року повернулися на Волинь. 13 березня 1945 року захоплений пораненим у селі Оглядів. Рік перебував під слідством у районній тюрмі міста Лопатин і засуджений у 1946 році на 10 років таборів. Після закінчення строку ув'язнення не мав права повертатися в Україну.

Від 1990 року Фотій Володимирський у лавах Братства ОУН-УПА. У 1994 року обраний Головою Братства ОУН-УПА Карпатського краю. Будучи надзвичайно активною людиною, Фотій Володимирський брав участь у заходах з відзначення державних свят, виступав на різноманітних вічах і урочистостях, з настановчим словом звертався до молоді, був прикладом жертовності та самопожертви у боротьбі за Україну.

Михайло Іванович Мулик народився 28 жовтня 1920 року, із 1937 року був членом ОУН. До української дивізії «Галичина» вступив у листопаді 1943-го. Засуджений на 10 років позбавлення волі та на 5 років позбавлення прав. У середині 60-х років повернувся із заслання. Нині очолює Івано-Франківську станицю Галицького братства колишніх вояків 1-ї Української дивізії «Галичина» Української Національної Армії.

Михайло Мулик є автором чималої кількості публікацій і виданих книжок про дивізію «Галичина», про Волинську трагедію. Його п'єсу про Голодомор 1932—1933 років ставили на різних сценах області, записували на обласному радіо. Восени 2015 року побачила світ його нова книга «Від січового стрілецтва — до Революції гідності». У ній Михайло Мулик розповідає про покоління свого батька, який воював у лавах січових стрільців, про своїх однолітків, які боролися у складі дивізії «Галичина», в лавах Організації Українських Націоналістів, Української Повстанської Армії, про нове покоління героїв, що здобувало незалежність України в теперішніх часах на Майданах під час Революції гідності, про тих прикарпатців, що полягли у новітній російсько- українській війні на сході України.

Про це повідомили у Івано-Франківській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ