Чернігів: Ведення та використання реєстру застрахованих осіб

Чернігів: Ведення та використання реєстру застрахованих осіб

27.01.16 14:50 0 517
Одним із напрямків роботи управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові є ведення Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, який використовується для призначення (перерахунку) громадянам пенсій та страхових виплат за окремими видами державного соціального страхування, та здійснення контролю за достовірністю цих даних.

Реєстр застрахованих осіб - це автоматизований банк відомостей, створений для ведення єдиного обліку фізичних осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню відповідно до закону. До нього вносяться дані про фізичних осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню.

Базою для Державного реєстру є система персоніфікованого обліку відомостей Пенсійного фонду, яка функціонує з 2000 року. На кожну застраховану особу відкрито електронну персональну облікову картку з постійним номером, який відповідає ідентифікаційному номеру Державного реєстру фізичних осіб – платників податків та інших обов'язкових платежів. У цій картці накопичуються відомості про особу за весь час її трудової діяльності, що необхідні для визначення розміру пенсії, тобто про стаж, суми заробітку та суми сплачених до Пенсійного фонду внесків з усіх місць роботи громадянина.

Людина протягом життя може працювати за основним місцем або за сумісництвом, бути зареєстрованою, як підприємець, отримувати допомогу по безробіттю чи по догляду за дитиною, змінювати місце роботи та проживання, але коли досягне пенсійного віку, відомості для призначення пенсії будуть братися із Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Особам не потрібно збирати довідки по всій країні про свій заробіток.

Для визначення розміру пенсії, починаючи з 1 січня 2016 року враховуються лише ті дані, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Тому, зрозуміло, якщо несумлінний роботодавець не надав відомості про свого працівника і не сплатив внесків до Пенсійного фонду, або людина працювала нелегально, без оформлення трудового договору та отримувала заробітну плату в конверті, то ніяких відомостей за цей період не буде обліковуватися, і відповідно цей період роботи не зарахується до стажу при призначенні пенсії.

Незважаючи на те, що адміністрування єдиного внеску загальнообов'язкового державного соціального страхування покладено на органи Державної фіскальної служби України, яке передбачає надання звітів, управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові у співпраці зі страхувальниками проводять роботу над виправленням помилок у звітах.

Консультації страхувальникам щодо ведення Реєстру застрахованих осіб надаються спеціалістами управління за телефонами 676-309, 675-670.

За інформацією управління Пенсійного фонду України в м. Чернігові
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ