Хмельниччина: «Про небезпеку перебування на льоду»

Хмельниччина: «Про небезпеку перебування на льоду»

27.01.16 09:55 0 576
Потепління після морозів загрожує трагічними випадками, які можуть статися з людьми, що проводять вільний час на кризі.

З початку року на водних об'єктах області загинуло 2 дітей. Так, 12 січня в селі Бедриківці Городоцького району Хмельницької області 7-ми річний хлопчик пішов бавитися до річки і провалився під лід, а 16 січня в селі Ярославка Летичівського району 7-річний хлопчик пішов з дому, не повідомивши батьків. Пізніше його тіло виявили у місцевому ставку.

В зв’язку з цим Головне управління ДСНС України у Хмельницькій області вкотре звертається до всіх громадян: будьте вкрай обережні під час перебування на кризі. Вихід на лід дозволяється лише в тому випадку, якщо товщина криги не менше 7-10 см. Крім того, кожен рибалка повинен мати засоби самостійного порятунку та бути обізнаним щодо поводження на кризі. Ні в якому разі не дозволяйте дітям самостійно без нагляду дорослих бавитись на крижаному вбрані водойми.

При пересуванні по кризі необхідно дотримуватися наступних правил:

- ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги;

- якщо лід почав тріщати, не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду;

- якщо під ногами провалився лід, потрібно, розставивши широко руки, утримуватися на поверхні і спокійно, без різких рухів, намагатися виповзти на міцний лід у бік, звідкіля прийшов, і повзти до берега відштовхуючись ногами від льоду;

- енергійні рухи після попадання у воду сприяють найшвидшому настанню охолодження, тому у воді необхідно робити рухи ногами і руками у повільному темпі.

При наданні допомоги людині, що провалилася під лід не можна підходити до нього стоячи через небезпеку самому потрапити в лихо. До постраждалого необхідно наближатися лежачи, з розкинутими в сторони руками і ногами. Якщо поблизу маються дошки, тичини або інші предмети, то їх треба використовувати для надання допомоги при нещасному випадку. Лежачи на одному з таких предметів, закріплених мотузкою на березі або на твердому льоду, особа, яка надає допомогу, пересувається до потерпілого на відстані, що дозволяє подати мотузку, пояс або багор. Потім особа, яка надала допомогу, відповзає назад і поступово витягує потерпілого на міцний лід. Якщо особа, надаючи допомогу, не має рятувального пояса, то вона повинна обв'язатися мотузкою, попередньо закріпивши її на березі або в лунці твердого льоду. Коли поруч немає предметів для надання допомоги, то два – три чоловіка лягають на лід і ланцюжком пересуваються до потерпілого, утримуючи один одного за ноги, а перший подає потерпілому ремінь або шарф і т.п.

Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть з небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть чаєм.

Пам'ятайте: відправлятися на водойми поодинці небезпечно!
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Чернівецька область: ...

КОМЕНТАРІ