GSM термінація: вигідний бізнес,шахрайство чи блага місія?

GSM термінація: вигідний бізнес,шахрайство чи блага місія?

27.01.16 19:34 0 1269

За останні 10 років бізнес термінації голосового трафіку перетворився з напівлегального стартапу в одну з найвигідніших галузей телекомунікацій. Власники VoIP-GSM шлюзів сьогодні отримують набагато більший прибуток.

У той же самий час медійний простір заповнюють звістки про так зване нелегальне втручання в телекомунікаційні системи мобільних операторів. Причому головними ворогами, які сунуть палиці в колеса операторів мобільного зв'язку, називають саме термінаторів.

Якщо зайнятися моніторингом та аналізом подібних "викриваючих" публікацій, то стає ясно, що всі вони зроблені за певним шаблоном. І він полягає в наступному: в кінці кожної такої статті, в її викриваючій частині автори звинувачують GSM термінаторів, використовуючи цілком очевидний check-list / мануал епітетів на кшталт "хакери, інтернет-шахраї, пірати мобільного трафіку, нелегальні маршрутизатори" та інше.

Тепер більш детально про GSM термінацію

Слід розставити крапки над "i" для того, щоб розібратися: GSM термінація - це звичайне шахрайство або технологічна інновація? Для цього за порадою ми звернемося до Ольги САЙКО - експерту з VoIP комунікацій з п'ятирічним досвідом роботи в цій сфері.

- Олю, які по-Вашому переслідують цілі GSM термінатори і підприємці, які купують або тільки хочуть купити GSM шлюз?
- У першу чергу будь-який інвестор орієнтований на прибуток. Таким чином, бізнесмен, який вирішив вкласти свої кошти в сферу телекомунікацій розраховує на хороший і стабільний дохід. Бізнес VoIP термінації в цьому нічим не відрізняється від, скажімо, будь-якого іншого IT проекту.

- Якщо це звичайний бізнес, тоді чому ми в Інтернеті іноді натрапляємо на деяку критику даного виду заробітку?
- Я б назвала дві таких причин: перша - це невдалий бізнес досвід, а друга - замовні статті мобільних операторів.

- Розкажіть детальніше про ці причини.
- Якщо говорити про невдалий бізнес досвіді, то подібні критичні матеріали, які прагнуть очорнити GSM термінацію, є продуктом людей, які не змогли знайти собі місця в цьому бізнесі. Звідси і їх ненависть до тієї сфери, яка обернулася для них фіаско. Такі люди досить часто зустрічаються в будь-якій області. Я, наприклад, зустрічала гнівні статті 80-х років, автори яких писали, що IT сфера незабаром прийде в занепад. При цьому на ділі, ці люди просто не змогли забезпечити собі повернення інвестицій тому, що не спромоглися серйозно підійти до цього питання і як наслідок потрапили в халепу. А у відповідь лише вивергали критику у бік всієї кремнієвої долини. Чи не правда зараз просто смішно читати такі опуси, в той час як бюджет деяких IT компаній перевищує бюджет цілих держав.

- А в чому ж тоді полягають "замовні статті" з боку операторів?
- Насправді, GSM термінація - це не тільки вигідний бізнес, але й ціла наука, яка покликана розвивати комунікацію і робити її простішою та дешевшою. Що ж стосується мобільного зв'язку, то GSM термінатори зуміли зробити його дешевшим. Особливо це стосується міжнародних дзвінків. Фахівці в області термінації голосового трафіку зуміли об'єднати за допомогою VoIP-GSM шлюзів дорогу мобільну мережу і безкоштовну Інтернет мереж. Згадайте, які тарифи були ще 10 років тому на мобільний зв'язок? Колосальні! Плата за з'єднання, за вхідні дзвінки, ціна роумінгу зашкалювала. Тоді дешевше було подзвонити на Місяць, ніж своїй подрузі в іншу країну. Коли ж VoIP-GSM шлюзи стали розміщувати по всій планеті і пускати дзвінки через безкоштовний Інтернет, мобільні оператори були змушені істотно знизити свої ціни. Ось тому ми іноді зустрічаємо подібні замовні статті про шахраїв-термінаторів, які, нібито втручаються в телекомунікаційний процес. На ділі ж ці статті більше нагадують критику з боку духівництва Середньовіччя по відношенню до паталогоанатомів, які прагнули дізнатися будову людського тіла, щоб зробити наше життя здоровішим. Ось точно так і GSM-термінація, будучи прибутковим бізнесом, робить комунікацію дешевшою, а коханих людей ближчими. Саме тому мобільні оператори фінансово зацікавлені в подібних публікаціях. Їх мета мінімізувати бізнес GSM термінації і повернути собі монополію на дзвінки, а заодно і захмарні тарифи.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ