На Прикарпатті вшановують жертв Голокосту

На Прикарпатті вшановують жертв Голокосту

28.01.16 08:45 0 681
На Прикарпатті вшановують жертв Голокосту, представники громадськості поклали квіти до місць масового захоронення євреїв у час Другої світової війни – на кладовищі по вулиці Ленкавського в Івано-Франківську та біля села Павлівка Тисменицького району. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як розповів головний рабин Івано-Франківщини Моше-Лейб Колесник, лише за два дні на початку серпня 1941 року під час акції «блакитний понеділок» в тодішньому Станіславі вбили майже три тисячі представників єврейської і польської інтелігенції.

Масові розстріли були також у Снятині, Болехові, Рогатині, Коломиї, Надвірній нерідко нацисти «приурочували» акції до релігійних свят. На території Прикарпаття було 21 гетто, найбільше з яких – Станіславське.

За словами історика, краєзнавця Любові Соломки, «ця трагедія не є відомою широкому загалу громадськості, а кількість жертв Голокосту по області, включаючи біженців і угорських євреїв, складає, за різними даними, від 132 тисяч до 160 тисяч».

На збір свідчень спрямоване наукове дослідження «Голокост євреїв Прикарпаття в роки Другої світової війни»як складова етнодемографічної катастрофи Східної Галичини», презентація проекту якого відбудеться 28 січня. У такий спосіб науковці розраховують розширити «пласт історії, який не був вчасно зібраний».

Загалом на Прикарпатті є 70 місць скорботи, пов’язаних з Голокостом, встановлено 30 пам’ятників євреям, що загинули від рук нацистів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У комунальному закладі ...

КОМЕНТАРІ