Які труби використовувати для водопроводу в приватному будинку

Які труби використовувати для водопроводу в приватному будинку

28.01.16 21:28 0 1832

Коли ви шукаєте відповідь на питання, яку трубу вибрати для водопроводу, перед вами відкриваються широкі можливості вибору водопровідних труб з найрізноманітніших матеріалів. На ринку зараз представлена ​​продукція для водопостачання з різними технічними характеристиками в широкому ціновому діапазоні.

Різновиди труб

Водопровідні труби можна розділити на дві категорії:

  • Металеві - зі сталі, міді, нержавійки;
  • Неметалеві або пластикові - з ПВХ, поліпропілену, поліетилену, металопластикові.

Є труби, які можна використовувати тільки для транспортування холодної води або для подачі і холодної, і гарячої води. Щоб вирішити, яка труба краще для водопроводу у вашому будинку, варто ознайомитися з достоїнствами і недоліками трубопроводів з різних матеріалів.

Труби сталеві

Сталеві труби випускають з оцинкованим покриттям і без покриття. У конструкцію водопроводу їх з'єднують за допомогою різьбових з'єднань, застосовуючи для цього такі допоміжні елементи як згони, трійники, муфти. Здійснюючи монтаж водопроводу, використовують розвідні і газові ключі, зварювання, пристосування для нарізки різьблення, інструменти для різання металевих труб (УШМ, ножівки і т.п.), для герметизації швів застосовують стрічку Фума. Сталеві труби, завдяки своїй міцності і надійності набули найбільшого поширення. Їх виробляють двох видів: безшовні; зварні, які бувають прямошовними і спіралешовні. Для труб зі сталі характерний високий робочий тиск. Також вони стійкі до різких перепадів тиску і високих температур. Їх використовують в системах опалення з температурою носія до 100 ° С (парове опалення). За якістю і міцностю кращими можна назвати безшовні оцинковані труби.

Цинкове покриття добре захищає поверхню виробу від корозії. Такі труби не потрібно фарбувати, хіба що тільки в місцях з'єднання. Зварювальне, різьбове з'єднання руйнують цинкове покриття, тому місця з'єднання потрібно захищати від корозії. Зварні та безшовні труби між собою з'єднуються металевими фітингами.

Сталеві труби мають ряд недоліків: схильність до корозії та ерозії; наявність у воді домішок іржі і т. д.; зменшення з часом внутрішнього діаметра труб через появу наростів, і як, наслідок, зменшення тиску води; необхідність ретельної герметизації швів; трудомісткість монтажу водопроводу, яка обумовлена ​​застосуванням зварювальних робіт; їх велику вагу, важкість обробки і транспортування.

Труби з нержавіючої сталі

Повністю відсутні недоліки за технічними показниками у труб з нержавіючої сталі. Їх можна використовувати в широкому температурному діапазоні і при високому тиску. Але через високу вартість такі труби практично не застосовуються в побуті.

Труби мідні

Труби з міді відрізняються високою корозійною стійкістю, вони мають коефіцієнт шорсткості внутрішньої поверхні нижче, ніж сталеві і полімерні труби. Це збільшує їхню пропускну здатність і дає можливість використовувати для водопостачання труби меншого діаметру. Термін служби труб з міді більше 50 років. Крім того, мідь має дезінфікуючі властивості, тому оберігає воду, яка протікає по трубах, від вірусів і бактерій. Монтаж мідного водопроводу легший і займає менше часу, ніж прокладка системи водопостачання з використанням сталевих труб.

Неметалеві труби

Яка труба краще для водопроводу металева або неметалеві? Зараз відповідь на це питання цікавить кожного, хто вирішив міняти або прокладати нові труби в системі водопостачання. Головним достоїнством неметалевих труб є їх стійкість до корозії. А завдяки своїй ідеально гладкій внутрішній поверхні, вони не "заростають" в процесі експлуатації, тобто на їх стінках не утворюється нарості та відкладення.
Пластикові труби можуть забезпечити транспортування рідини при температурі до 95 ° С, з максимальним тиском 10 атм. Водопровід із пластику для холодного водопостачання прослужить до 50 років, а система опалення до 25 років.

Металопластикові труби

Труби з металопластику мають багатошарову, конструкцію. Внутрішній алюмінієвий шар знаходиться між двома шарами пластику. Для металопластикових труб характерна висока міцність і невелика вага. Наприклад, вага 10 м труби з діаметром до 30 мм становить 1 - 2 кг. Труби з металопластику відмінно гнуться, можуть зберігати додану їм форму, володіють високим ступенем теплопровідності.
Основним недоліком металопластикових труб можна назвати те, що при різкому перепаді температури води, що проходить з водопроводу, алюміній має властивість стискатися сильніше пластику, тому місця з'єднань на трубопроводі при високому тиску - дуже слабка ланка.

Поліпропіленові труби

Багатьох недоліків металопластикових труб позбавлені поліпропіленові труби. Вони володіють тими ж експлуатаційними характеристиками, що і металопластикові вироби, але місця їх з'єднання, завдяки термічному зварюванню, дуже надійні і по міцності не відрізняються від масиву труби. Труби зварюють спеціальним паяльником для ПП виробів. Однак на відміну від металопластикових, труби з поліпропілену жорсткі, тому при монтажі вигин труб не допускається, зміна напрямку забезпечують різні фітинги (з'єднання і перехідники). Міцні з'єднання між поліпропіленовими трубами, є безумовним їхньою перевагою.

Поліетиленові труби

Поліетиленові труби розраховані на 2,5 до 10-16 атмосфер робочого тиску випускають їх з діаметром 10-1000 мм. Вони витримують робочі температури в діапазоні від - 40 до + 40 ° С. До їх недоліків можна віднести недостатню термостійкість і високий коефіцієнт лінійного розширення. Великим попитом сьогодні користуються системи водопостачання із зшитого поліетилену. З'явившись недавно, ці трубопроводи завоювали свою популярність, завдяки простій технології монтажу. Сполучні фітінги систем із зшитого поліетилену, на відміну від металопластикових трубопроводів, не мають ущільнювальних гумок. Ущільнення досягається при щільному обтисненні штуцера трубою.

ПВХ труби

Труби з полівінілхлориду, в порівнянні з поліетиленовими, міцніші і більш стійкі до хімічних впливів. Їх виробляють з діаметром 16 - 500 мм, робочий тиск, який вони витримують, становить 6 - 46 атмосфер. Матеріал полівінілхлорид не горючий, має гарні діелектричні властивості. ПВХ-труби використовують в холодному і гарячому водопостачанні. Вони витримують температуру води до + 90 ° С. Для систем з гарячим водопостачанням використовують труби в діаметрі 16-50 мм.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Чому гранітні пам'ятники ...

КОМЕНТАРІ