Чернігів: Як пройти реабілітацію за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Чернігів: Як пройти реабілітацію за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

29.01.16 10:50 0 543
Одним із найголовніших інайприорітетнішихзавдань Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є не тільки оплата листка непрацездатності (лікарняного), а й швидке повернення застрахованої особи до роботи після тривалої непрацездатності. Саме тому, працюючий, який гостро хворіє, може отримати послуги з відновлювального лікування за рахунок коштів Фонду.

Що ж таке відновлювальне лікування?

Відновлювальне лікування – це продовження стаціонарного лікування у реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу із спеціальним обладнанням та висококваліфікованим медичним персоналом. Таке лікування допомагає хворим швидше (у середньому 24 дні) повернути працездатність після перенесениххвороб.

Хто має право?

На послуги з відновлювального лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності мають право усі застраховані особи (працюючі) та члени їх сімей (діти), у яких наявні показання і відсутні протипоказання для реабілітації.

Умови направлення на відновлювальне лікування?

Важливою умовою для отримання послуг з відновлювального лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є соціальний прогноз, так звана вірогідність того, що реабілітація піде на користь і після неї застрахована особа приступить до праці, а не буде змушена оформлювати інвалідність.

Такий прогноз спочатку робить лікуючий лікар, а потім свої пропозиції і всі відповідні документи надає комісії з медичного відбору і направлення на відновлювальне лікування. Така комісія функціонує у лікувально-профілактичному закладі і саме вона приймає рішення щодо направлення чи не направлення застрахованої особи на реабілітацію.Обов'язковоу засіданні комісії бере участь фахівець Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Які документи потрібні?

1. Довідка страхувальника з місця роботи(оформлюється застрахованою особою).

Ця довідка складається з двох частин.Першучастину заповнює страхувальник (роботодавець), у ній зазначається інформація про місце роботи, посаду застрахованої особи та реквізити організації. Заповнена частина довідки закріплюється підписами (директор, бухгалтер і голова комісії із соціального страхування) та печаткою установи.

Другучастину довідки заповнює робочий орган Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (міжрайонна чи міська виконавча дирекція відділення Фонду), у якого на обліку знаходиться організація, де працює застрахована особа. Фахівці Фонду підтверджують існування організації і співпраці із Фондом та закріплюють цю інформацію підписом директора і печаткою установи.

Ця довідка потрібна у лікувальному закладі охорони здоров'я для розгляду на засіданні комісії з медичного відбору і направлення на відновлювальне лікування.

Інші документи надаються лікувальним закладом.

2. Путівка до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу.

Після того, як комісія з медичного відбору і направлення на відновлювальне лікування опрацює довідку страхувальника та історію хвороби застрахованої особи, вона приймає рішення щодо направлення, чи не направлення хворого на реабілітацію. Якщо ж прогноз позитивний, то пацієнт отримує путівку до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу.

3. Виписний епікриз з історії хвороби.

У ньому чітко вказуються діагноз, проведене в стаціонарі лікування і подальші рекомендації для реабілітації.

4. Відкритий листок непрацездатності.

Перед тим, як відправити застраховану особу на відновлювальне лікування, у лікувально-профілактичному закладі закривають "лікарняний" за яким хворий перебував у стаціонарі і відкривають інший, де прописують, що хворого направлено на реабілітацію. Відповідно з цим відкритим "лікарняним" пацієнт прибуває до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу.

Процедура отримання послуг з відновлювального лікування за рахунок коштів Фонду.

З вищезазначеними документами застрахована особа своєчасно (в дату заїзду згідно путівки) прибуває до санаторно-курортного закладу, проходить огляд і отримує курс відновлювального лікування відповідно до профілю путівки. Якщо протягом проходження реабілітації відбувається погіршення стану здоров'я, то пацієнта переводять до закладу, який його направляв (або до найближчого лікувального закладу, який може надати таку допомогу).

Після проходження реабілітації хворий отримує:

- виписний епікриз та "корінець" від путівки,які повертаються до лікувально-профілактичного закладу, де було отримано путівку;

- закритий листок непрацездатності,у якому вказується дата, з якої застрахована особа повинна приступити до роботи. Цей "лікарняний" працюючий несе на роботу.

За інформацією Фонду соціального страхування

з тимчасової втрати працездатності
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: м. Семенівка: вогнеборці ...

КОМЕНТАРІ