Вінничина: в краєзнавчому музеї відкрилась виставка картин Марії Примаченко під назвою

Вінничина: в краєзнавчому музеї відкрилась виставка картин Марії Примаченко під назвою "Казковий світ" (+фото)

04.02.16 10:43 0 585
У великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилась виставка всесвітньо відомої української художниці, лауреата Національної премії ім. Т. Г.Шевченка Марії Примаченко "Казковий світ".

Вінничани зможуть побачити 25 творів живопису майстрині наївного малярства Марії Примаченко, а також кераміку відомих українських майстрів. Така масштабна виставка творів Марії Примаченко у Вінниці вперше.

Виставки майстрині експонувалися у Франції, Канаді, Польщі, Росії, Німеччині та багатьох інших країнах світу. У Вінницькому краєзнавчому музеї виставка "Казковий світ" працюватиме до 3 березня.

Довідка:

Марія Примаченко (1908 – 1997р.р.) — українська народна художниця, представниця “народного примітиву” (“наївного мистецтва”); лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, одна з найвідоміших українських художниць. Заслужений діяч мистецтв УРСР з 1970, народна художниця України.

У 1936 році Марію Приймаченко запросили до експериментальних майстерень при Київському державному музеї. Роботи Марії Приймаченко відібрали на Українську республіканську виставку народного мистецтва, яка проходила в Києві. Одразу після цього її малюнки були представлені на Всесоюзній виставці народного мистецтва у Москві, згодом у Ленінграді. А вже у 1937 році птахи і звірі Примаченко вражали навіть відвідувачів Першої міжнародної виставки у Парижі. На ній Приймаченко отримала золоту медаль.

У 1959 році вона стала членом Спілки художників. У 1970 р. одержала звання заслуженого діяча мистецтв УРСР.

У 1998 Марії Приймаченко було присвоєно титул народної художниці. Померла художниця 18 серпня 1997 року в Києві.













































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку на Федорова ...
Наступна новина: Тривають роботи у ...

КОМЕНТАРІ