Контролер RGB і сфера його застосування

Контролер RGB і сфера його застосування

08.02.16 10:51 0 1212

Перш за все, потрібно зрозуміти будову та принцип роботи RGB стрічки. Вона складається з гнучкої друкованої плати з встановленими на ній світлодіодами RGB. По конструкції світлодіоди трьох кольорів можуть бути об'єднані в єдиний корпус (RGB 5050-30, 5050-60 RGB), або розташовуватися на стрічці послідовно один за одним (червоний, зелений, синій - - RGB 3528-60). RGB лента має чотири електричних виведення з позначеннями «+», «R», «G», «B», що відповідає «+» - це живлення + 12 Вольт, «R» мінусовий вивід світлодіодів червоного кольору, «G» мінусовий вивід світлодіодів зеленого кольору, «B» мінусовій вивід світлодіодів синього кольору. Відповідно при подачі напруги на "+" вивід і один з мінусових виводів даної стрічки вона буде світитися одним з трьох кольорів. Від змішування цих трьох основних кольорів в різних пропорціях виникають різні кольори і їх відтінки. Ось саме для цього змішуванням в різних режимах і призначений RGB контролер. При його виборі Вам треба звернути увагу на два основних параметри: Вихідний струм (ампери) і спосіб управління. До речі в інтернет-магазині: mbright.com.ua/g5353534-rgb-kontrollery, ви можете придбати RGB контролери для світлодіодної стрічки.

Вибір по струму

Одним з параметрів світлодіодних стрічок - є споживана потужність, яка вимірюється в Ватах на метр (Вт / м). Щоб підібрати контролер потрібно перевести потужність стрічки у ватах в ток в амперах. Для цього потужність стрічки ват / метр множимо на кількість метрів потрібних Вам і ділимо на напругу живлення, тобто 12 вольт.

Наприклад стрічка RGB5050-60 споживає 14,4 Ватта на метр. (Дані дивіться у характеристиках стрічки). Нам треба підключити 6 метрів стрічки:

  • 14,4 Вт / м Х 6 метрів = 86,4 Ватта;
  • 86,4 Ватта: 12 Вольт = 7,2 Ампера.


Це і буде максимальний споживаний струм для 6 метрів стрічки. Отже нам потрібен контролер з вихідним струмом трохи менше 7,2 Ампера, як правило контролери виробляються з вихідним струмом 6 А, 12 А, 24 А і т. д. Тобто для 6 метрів РДБ стрічки 5050-60 нам потрібен Контролер з вихідним струмом 12 Ампер.

Вибір за способом управління

За способом управління контролери діляться, на контролери:

  • з ручним управлінням;
  • з дистанційним ІК (інфрачервоним) управлінням;
  • і дистанційним радіо управлінням.

Ручні контролери управляються кнопками, що знаходяться на корпусі самого контролера. Вони як правило дешевші ніж аналогічні контролери з дистанційним управлінням.

Контролери з дистанційним ІЧ управлінням мають в комплекті пульт, який працює за принципом телевізійного пульта. Тобто вам треба направити пульт в певному напрямку.

Контролер з дистанційним радіо управлінням управляються з пульта по радіо сигналу. Дистанція до приймача визначається характеристиками контролера.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ