Особливості гастрономічного туризму

Особливості гастрономічного туризму

08.02.16 11:11 0 1331

Насправді гастрономічний туризм - поняття трохи більш глибоке, ніж звичайний відпочинок з надмірними прийомами їжі, і відрізняється від нього приблизно тим же, чим гастрономія відрізняється від обжерливості. Почнемо з того, що у кожної людини своє уявлення про ідеальний відпочинок, і мова тут не про бюджет поїздки, а про ті заняття, якими ви плануєте заповнювати вільний час. Хтось віддає перевагу лежанню на пляжі, хтось катанню на гірських лижах, комусь миліші скелелазіння або огляд визначних пам'яток. Звідси і пішли різні види туризму:

  • пляжний;
  • спортивний;
  • пізнавальний;
  • алкогольний (буває і таке);
  • медичний (мабуть, після попереднього);
  • гастрономічний.

Гастрономічні тури затребувані тими, хто в поїздках іншим заняттям віддає перевагу знайомству з місцевою кухнею, продуктами, кулінарною культурою. Власне, звідси йдуть основні види діяльності, які пропонують гастротуристам:

  • кулінарні майстер-класи;
  • лекції;
  • конкурси;
  • дегустації;
  • знайомства зі знаковими персонами у сфері гастрономії;
  • поїздки на сироварні, виноробні і на інші виробництва місцевих спеціалістів;
  • гастрошоппінг.

гастрономічний туризмЯк правило, компанії, які пропонують гастрономічні тури, формують готовий пакет з тим, щоб турист, приїхавши на місце, не нудьгували ні хвилини. Такі тури коштують істотно дорожче, ніж звичайна поїздка, але ціну компенсує доступ до гастрономічних пам'яткок, про які в іншому випадку ви просто не дізналися б. Дійсно, нескладно залізти в інтернет і дізнатися, що в Петербурзі потрібно дивитися Ермітаж і Спаса-на-Крові, а в Парижі - Ейфелеву вежу і Нотр-дам, але звідки ви дізнаєтеся про існування, скажімо, невеликої фабрики, де роблять унікальну оливкову олію?

Зараз існує чимало компаній, які пропонують гастрономічні тури на будь-який смак. Мабуть, основний напрямок - це Італія, де з'єдналися хороший клімат, чудова кухня та унікальні продукти прекрасної якості. Це робить абсолютно будь-яку поїздку в Італію трохи гастрономічною (хоча, на мій погляд, загальний рівень харчування в Італії, враховуючи багатство місцевих традицій і якість продуктів, міг би бути і вищим). Слідом йдуть Франція, що традиційно вважається королевою гастрономічного світу, і Іспанія, яка в останні роки стала затребуваним напрямком для гурманів усього світу (особливо Земля басків, де існує вікова традиція закритих гастрономічних клубів для чоловіків, тобто готують там абсолютно все). Зрозуміло, є і більш бюджетні варіанти гастрономічних турів, включаючи Росію та Україну, наприклад, гастрономічні тури на Азовське море.

Плануємо свій гастрономічний тур

І хоча недоліків в таких пропозиціях на туристичному ринку не спостерігається, ви цілком можете спробувати зробити щось на кшталт свого гастрономічного туру. Звичайно, в цьому випадку ви навряд чи зумієте докопатися до перлин, які роками вишукують місцеві експерти, але отримати загальне уявлення про місцеву гастрономічну культуру вам вдасться, причому без відриву від інших цілей вашої поїздки. Тепер по порядку:

  1. Дізнайтеся про місцеві спеціалітети. Визначившись з маршрутом поїздки, вивчіть в інтернеті, які продукти місцевого виробництва найбільш цінуються в цій місцевості. Морепродукти? Вина? Сири? М'ясні делікатеси? Десерти? Виберіть кілька продуктів, які цікаві особисто вам, запам'ятайте або запишіть їх назви;
  2. Сплануйте своє харчування. Мій девіз - у відпустці всього два прийоми їжі в день, не рахуючи сніданку, і жоден з них не повинен пропасти даремно! Якщо ви збираєтеся обідати й вечеряти в ресторанах, раджу відразу визначитися з їх списком, щоб не витрачати часу на місці, а найбільш популярні - слід зарезервувати заздалегідь. Вивчити відгуки інших мандрівників про бари, кафе і ресторани можна на наступних сайтах: foursquare.com та tripadvisor.com. Крім того, я рекомендую придбати червоний гід Michelin (Мішлен) або інший подібний довідник чи скористатися їх веб-сайтом: viamichelin.com. Як правило, інформація в таких довідниках дана більш чітко і структуровано, а спеціально навчені інспектори стежать за тим, щоб у них не було поганих ресторанів. Якщо ж ви плануєте знімати апартаменти і готувати самостійно - заздалегідь вивчіть, де будуть перебувати найближчі до вас магазини та ринки, і режим їх роботи;
  3. Заплануйте поїздки. Якщо ви захоплені їжею, вам буде напевно цікаво познайомитися з виробництвом місцевих специалітетів. У гастрономічно підкованих країнах, як правило, завжди можна приїхати на виробництво, будь то ферма, виноробня або сироварня, подивитися, як і що влаштовано і продегустувати продукцію (за невелику плату або безкоштовно з прицілом на те, що ви що-небудь купите). Тим не менш, я рекомендую заздалегідь визначитися з тим, коли ці виробництва відкриті для відвідувачів, а в ідеалі - написати їм, щоб дізнатися, чи будуть вас чекати в той день, коли ви вирішите туди навідатися;
  4. Орендуйте машину. Навіть якщо ви не плануєте їздити з міста в місто, як це зазвичай роблю я. Є багато ресторанів, хороших виноробень та інших місць, які можуть бути вам цікаві, але вони часто знаходяться за містом. У цьому випадку прикиньте, чи потрібна вам машина або ви зможете дістатися до них і без неї;
  5. Забронюйте екскурсії та майстер-класи. Якщо у відпустці ви хочете відвідати якісь кулінарні курси або майстер-класи, заздалегідь дізнайтеся, що пропонується там, куди ви їдете, і заздалегідь запишіться на заняття. Крім того, практично в будь-якому, навіть не самому гастрономічному місті, завжди знайдеться декілька людей таких же захоплених їжею, як і ви, які готові провести вас по місцях гастрономічної слави. Інформацію про такі тури можна знайти на сайті: tripadvisor.com та інших подібних сайтах, і якщо вас зацікавить те, що ви прочитаєте - сміливо пишіть і домовляйтеся на конкретний день;
  6. Купуйте валізу. Я не шуткую. Вже в аеропорту, повертаючись з поїздки по Тоскані і Умбрії, я зрозумів, що в мене гігантське перевантаження через куплені по дорозі вина і сир, так що мені спішно довелося купувати додаткову валізу. Подбайте про це заздалегідь і переконайтеся, що у вашому багажі знайдеться місце для покупок;

На закінчення

В одній невеликій статті, зрозуміло, неможливо висвітлити всі аспекти планування своєї поїздки, та й нюанси ці будуть здорово відрізнятися від країни до країни і від регіону до регіону. Крім того, хочу ще раз сказати, що я не ставив за завдання відбирати хліб у тих, хто професійно займається плануванням гастрономічних турів: якщо вам пощастить замовити тур у тих, хто знає і любить свою справу, ви матимете набагато цікавішу подорож, ніж ту, що вам вдасться зліпити самостійно. Тоді для кого ж це було, запитаєте ви? Для тих, хто захоплений їжею, але не готовий заради неї відмовлятися від інших радостей відпустки. Для тих, хто хоче осягнути неосяжне і побачити все і відразу - природну красу, химерну архітектуру та смачну їжу. Для тих, хто воліє подорожувати не великою групою, а у більш тісному складі, і не залежати від інших.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Що собою представляють ...

КОМЕНТАРІ