Теорія корисності кухонної техніки

Теорія корисності кухонної техніки

11.02.16 21:34 0 1069

Наші прабабусі, віртуозно орудуючи на кухні лише ножем, ложкою і качалкою, могли тільки мріяти про диво-пристрої, які здатні полегшити їх повсякденну працю. Сьогодні ж ряди всіляких кухонних помічників настільки широкі, що, здається, живи і радій, не докладаючи особливих зусиль. Але залишається відкритим питання, де всі ці девайси зберігати, і чи настільки вони необхідні. Тому що багато з них якщо і не абсолютно марні, то мають ну дуже спірний «коефіцієнтом корисної дії».

Як то кажуть, скільки людей - стільки й думок. Хтось не уявляє свого життя без вафельниці, а хтось і духовку використовує виключно для зберігання каструль і сковорідок. Так ось ми спробували максимально об'єктивно підійти до цього питання, щоб кожен зміг легко зрозуміти, що на його кухні стане предметом першої необхідності, а без чого вона тільки виграє. Для цього ми поділили кухонні побутові прилади на 5 груп в порядку убування їх корисності, на думку більшості. І розповість нам про ці прилади Павлов А. Н. - співробітник інтернет-магазину кухонної техніки: teka.co.ua.

Група №1. Куди без них?

Як не дивно, але найважливіших атрибутів для кухні виявилося не так багато. А якщо точніше, безперечними лідерами, без яких кухню і кухнею-то не назвеш, всього три:

  • Холодильник. Незамінний агрегат, а головне, що не має аналогів за своєю функціональністю. Вивішування продуктів за вікном - вже давно не варіант, та й сезонність клімату не дозволяє вважати цей спосіб надійною альтернативою холодильника;
  • Варильна поверхня або плита. Виконує два завдання. З одного боку - це важлива складова робочого простору, необхідна для варіння, смаження та іншого готування. З іншого - це невід'ємний символ домашнього вогнища, що дозволяє зрозуміти, що ви перебуваєте саме на кухні;
  • Духова шафа. Вона справляється з тими завданнями, проти яких поверхня безсила, а саме всіляка випічка і запікання. Але навіть незважаючи на, здавалося б, шанобливий статус даної техніки, деякі останнім часом готові відмовитися і від неї на користь якого-небудь більш універсального пристрою.

Група №2. Скоріше так ніж ні.

Якраз таки універсальні прилади, а також найбільш часто використовувані в побуті і склали основу даної групи. Саме в неї входять пристрої, популярність яких зашкалює. І, що найважливіше, всі вони не просто займають корисну площу, а активно експлуатуються. Хоча, втім, багатьом вдається чудово жити і без них, не відчуваючи себе ущемленими:

  • Мікрохвильова піч або СВЧ. Залежно від набору функцій може служити як для розігріву, розмороження, і швидкого приготування певних продуктів, так і стати повноцінною заміною духовій шафі. А ви знали, що в СВЧ з режимом конвекції можна навіть пекти пиріжки? Така річ може стати в нагоді і досвідченій господині, і тим, хто дотримується напівфабрикатного раціону харчування;
  • Мультиварка. Дозволяє значно скоротити час перебування на кухні. А режим відстрочки старту дає можливість вибирати конкретний час завершення процесу готування. До речі, готувати в ній можна все, від пирогів до борщу, при цьому їжа виходить смачною і корисною. Для зайнятих людей ця штуковина може виявитися досить корисною;
  • Електрочайник. Завдяки високій швидкості кип'ятіння і функції самовідключения він робить щасливими мільйони сімей (особливо вранці). Але все ж і противники знайдуться. Наприклад, деякі пропагують економію, а саме - власники газових плит.

Група №3. Умовна техніка.

Ця група приладів включає в себе ті девайси, які купуються виходячи з тієї чи іншої необхідності. Як правило, вони не купуються бездумно, рішення про їх купівлю довго виношується і ретельно планується:

  • Кухонний комбайн. Просто незамінний на кухні, на думку тих, хто готує часто, багато і з використанням складних технологічних процесів. Решта ж вважають за краще зробити все вручну, ніж потім возитися із розбиранням, складанням, миттям, сушінням і зберіганням цього дива;
  • Стаціонарний блендер + вінчик. Це такий собі міні-комбайн з обмеженими можливостями, але багатьом господиням з головою вистачає і його. Ви часто готуєте супи-пюре, не можете позбутися від грудочок в рідкому тісті або у вас вдома маленька дитина, що потребує ретельно перетертої їжі? Тоді без блендера вам не обійтися;
  • Електром'ясорубка. Це не самий потрібний прилад. Але ті, хто сумніваються в якості купленого фаршу або люблять побалувати домочадців домашніми ковбасками, відчувають себе з ним набагато спокійніше;
  • Кухонні ваги. Вони мають два типи шанувальників: ті, хто любить експериментувати з новими рецептами, і ті, для кого дієта і зважування всіх продуктів стали сенсом життя;
  • Пароварка. Її вважають цінним надбанням прихильники здорового харчування і дбайливі батьки;
  • Йогуртниця. Якщо ж такий прилад був куплений за принципом: «У Петрових він є - вони не натішаться. Чим ми гірші?», то будьте впевнені, через пару пробних випробувань він займе своє місце на антресолях або в коморі разом з іншою марною технікою;
  • Сушарка для овочів і фруктів. Щоб знайти місце на кухні для цього дива інженерної думки, головне - свято вірити в користь вітамінів;
  • Хлібопічка. Це вірний помічник для всіх, хто обожнює ароматний хліб і домашню випічку і не лінується вдаватися до її допомоги регулярно. Для інших це громіздкий, даремний агрегат;
  • Соковижималка. Як показує практика, нею користуються активно, коли вона портативна і лежить завжди на виду. В іншому випадку про неї просто забувають. Хіба що раптово знадобиться зробити стратегічний запас соку на зиму.

Група №4. На любителя.

Щоб обзавестися приладом з даної категорії і не пошкодувати про своє рішення, потрібно бути справжнім фанатом:

  • Шоколадниця, вафельница, морожениця. Це тріо однією своєю назвою здатне привести в захват кожну дитину і навіть викликати підвищене слиновиділення у деяких дорослих. Але чи варто витрачати чималі гроші, щоб порадувати себе 2-3 рази на рік, замість того, щоб в будь-який час купити заповітного смаколика в магазині;
  • Кавомолка і кавоварка. Виправдовують себе лише тоді, коли вони стоять на кухні у справжнього гурмана і цінителя натуральної кави;
  • Млинниця. Часто буває істотно переоціненою навіть завзятими млинцеманами. Насправді, вона не дозволяє так майстерно «регулювати» товщину млинців, як це робить звичайна сковорідка;
  • Локшинорізка або тістокаталка. Можливо, хтось навіть не чув про такі прилади. Але ті, хто зі словами «равіолі», «фетучіні», «тальятелле», «канеллоні» та іншими італійськими «лайками» знайомий не тільки з ресторанних меню, напевно, знайде їм гідне застосування;
  • Пивоварня. Відмінний спосіб побалувати себе справжнім пивом. Але, якщо ви просто любите пиво, причому в необмежених кількостях, даний агрегат не для вас. Бо нудитися в очікуванні 10 днів до завершення циклу бродіння здатні лише тонкі шанувальники солодового смаку і визнані пивні «сомельє».

Група №5. А воно вам треба?

І наостанок наведемо приклад найбільш непотрібних на кухні приладів, без яких чудово можна обійтися:

  • Фільтр. Можливо, нас закидають камінням любителі смачних і найніжніших яєць, приготованих на пару. Але більшість іронічно посміхнуться і по-старому поставлять на плиту каструльку;
  • Тостер і бутербродниця. Ними щодня користуються одиниці. І швидше за все, це ті, хто купили ці пристрої з власної волі, і тепер намагаються переконати весь світ і себе самих у правильності прийнятого рішення;
  • Куснерізка, електроніж і електровідкривачка. За великим рахунком - це три недешевих способи марно витратити електроенергію. До того, ж ще й небезпечні. І хоч виробники переконують у протилежному, ті, у кого є діти, навряд чи ризикнуть перевірити заявлену безпеку на практиці;
  • Маринатор, електрошашличниця і аерогриль. Призначені скоріше для того, щоб похвалитися перед гостями незвичайною технікою, послухати захоплені вигуки і знову заховати подалі до чергових посиденьок за столом;
  • Рисоварка. Це «мультиварка» вузької спеціалізації. Якщо ви затятий шанувальник рису в будь-яких варіаціях - біжіть в магазин. Але цей винайдений в Японії і розрахований на азіатську культуру прилад поки ще безнадійно далекий переважній більшості наших співвітчизників;
  • Фритюрниця. Навіть любителі картоплі «фрі» та страв «темпура» вже давно переконалися в тому, що дане придбання важко чимось виправдати. Навіть якщо відсторонитися від шкоди їжі, приготовленої у фритюрі, легше замовляти улюблені страви в кафе пару раз на місяць, ніж переводити масло і мучитися з відмиванням жиру у власному будинку. Повірте, частіше цю штуковину з шафи ніхто і не дістає;
  • Електрофондюшниця. Без коментарів.

Висновки

Залишається питання, якщо по-справжньому корисної техніки для кухні не так багато, то навіщо її купувати? Відповідь проста: є багато доброзичливців, готових на будь-яке свято подарувати те, що б ви собі ніколи не купили. І якщо ви як раз зараз роздумуєте над черговим подарунком на новосілля або весілля, сподіваємося, наша стаття допоможе вам зробити правильний, а головне, корисний вибір.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Выбираем качественный ...
Наступна новина: Як потрібно вибирати ...

КОМЕНТАРІ