На Вінничині у Барському районі в пам’ять про загиблого в Афганістані воїна-інтернаціоналіста Юрія Савчука відкрито меморіальну дошку (+фото)

На Вінничині у Барському районі в пам’ять про загиблого в Афганістані воїна-інтернаціоналіста Юрія Савчука відкрито меморіальну дошку (+фото)

12.02.16 12:05 0 699
10 лютого в Каришківській ЗОШ І-ІІ ст. за участі представників районної влади, громади села, районної спілки ветеранів війни в Афганістані відбувся урочистий захід з нагоди відкриття меморіальної дошки випускнику школи, воїну-інтернаціоналісту Юрію Миколайовичу Савчуку.

Він, дев'ятнадцятирічний юнак з мальовничого подільського села Каришкова, сповнений стількох мрій і життєвих планів, загинув 4 жовтня 1985 року в Республіці Афганістан, де йшла неоголошена війна. За мужність та відвагу рядовий Савчук Ю.М. був посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки .

Про ту війну висловлюють різні думки. Але наші хлопці, будучи вірними військовій присязі, з честю і гідністю виконували свій інтернаціональний обов'язок. Тому ветерани афганської війни заслуговують на глибоку шану. Й навіки залишиться в наших серцях пам'ять про мужність та героїзм воїнів, які не повернулися додому з афганського пекла.

Про це йшлося у виступах керівника апарату райдержадміністрації Ігоря Ставнюка, заступника голови районної ради Олександра Парчевського, голови районної Спілки ветеранів війни в Афганістані (воїнів-інтернаціоналістів) Василя Зорі, Каришківського сільського голови Олексія Гончара. Вони з глибокою шаною звернулися до присутніх на урочистому зібранні батьків Юрія Савчука – Миколи Аврамовича та Раїси Федорівни – і висловили їм щиру вдячність за виховання сина, який став взірцем мужності, вірності військовій присязі.

Надзвичайно зворушливими були спомини про Юрія Савчука його вчительки Клавдії Гуменюк.

«Я дуже пам'ятаю Юру, його надзвичайно добрі очі, усміхнене обличчя. Він був скромним, врівноваженим, товариським, завжди захищав дівчаток», - ледь стримуючи сльози, пригадувала Клавдія Степанівна.

Багато щирих і теплих слів прозвучало на урочистостях про загиблого в Афганістані земляка. Мати Юрія Савчука висловила вдячність райдержадміністрації, районній раді, Спілці воїнів-інтернаціоналістів, колективу Каришківської школи за те, що пам'ятають про її сина.

Особливо вона була вдячна керівнику районної організації ветеранів війни в Афганістані Василю Зорі, адже відтоді, як він очолив Спілку, зроблено чимало для увічнення пам'яті загиблих в Афганістані наших земляків. Це, зокрема, встановлення у м. Барі пам'ятної стели воїнам-інтернаціоналістам, які не повернулися з афганської війни.

Саме тому почесне право відкриття меморіальної дошки Юрію Савчуку було надано Василю Зорі.

Учасники урочистого заходу поклали квіти до меморіальної дошки, біля якої священиком була відслужена панахида по загиблому воїну Юрію Савчуку та усіх його побратимах, життя яких забрало пекельне полум'я афганської війни.





















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ