Житомирщина: в області зареєстровано хворого з підозрою на ботулізм

Житомирщина: в області зареєстровано хворого з підозрою на ботулізм

12.02.16 08:04 0 687
Мешканця м. Коростишів госпіталізовано в інфекційне відділення Коростишівської центральної районної лікарні з підозрою на ботулізм. Хворий перебуває у стані середньої важкості.

У вогнищі триває санітарно-епідеміологічне розслідування. Під ймовірним джерелом токсикоінфекції підозрюється тушонка з качиного м'яса домашнього приготування. Вживали підозрілий прдукт 6 осіб, один з них захворів. Причини та обставини виникнення захворювання наразі з'ясовуються.

Заключний діагноз буде встановлено після результатів лабораторних досліджень.

З метою уникнення захворювання на ботулізм серед населення Головне управління Держсанепідслужби у Житомирській області вкотре нагадує головні правила, яких треба дотримуватись, щоб убезпечити себе і своїх близьких від ботулізму.

Найчастіше ботулізм викликається споживанням недостатньо стерилізованих домашніх консервів, як правило тих, що містять мало кислот. Це, передусім, м'ясні тушонки, рибні консерви, консерви з грибів, буряків, зеленого горошку домашнього виготовлення тощо. Консервовані продукти харчування промислового виробництва є цілком безпечними, оскільки в промислових умовах завжди дотримуються технології їх приготування.

Розпізнати заражений продукт складно, адже заражена токсином продукція не має видимих ознак.

* В жодному разі не вживайте їжу:

– із здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;

– з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;

– з банок, які зберігаються понад один рік.

* Ніколи не купуйте консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в'ялені, копчені, «з рук» на ринках і вулицях.

* Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.

* Максимально дотримуватися технології консервування овочів продуктів харчування, особливо тривалості стерилізації.

Зараження людини ботулізмом відбувається внаслідок вживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається. Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість в роті, утруднення ковтання та параліч м'язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок – смерті хворого.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вінниччина продовжує ...
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ