На Тернопіллі під час тематичного круглого столу фахівці визначили напрямки боротьби з ВІЛ/СНІДОМ

На Тернопіллі під час тематичного круглого столу фахівці визначили напрямки боротьби з ВІЛ/СНІДОМ

12.02.16 13:10 0 549
Круглий стіл на тему «Розширення медичних та соціальних послуг для клієнтів уразливих груп населення та перспективи їхнього розвитку» відбувся 11 лютого у приміщенні Фундації Патріарха Й. Сліпого у Тернополі.

У вказаному заході взяли участь представники медичних установ та громадських організацій, а також правоохоронних органів та органів місцевої влади. Серед обговорюваних проблем — профілактика ВІЛ/СНІДу серед осіб, які перебувають в групі ризику.

«Тернопільщина належить до тих областей держави, де найнижчий рівень захворювання на СНІД, — повідомив заступник директора департаменту охорони здоров'я Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Курило. — Це свідчить про те, що у нас збережений інститут сім'ї і наші люди керуються релігійними принципами. Якщо раніше найпоширенішим шляхом передачі вірусу СНІДу був внутрішньовенний, то це — статевий. Дану проблему повинна вирішувати не лише медицина. Це має бути наша спільна праця».

Про забезпечення інформаційно-просвітницької діяльності та надання якісних соціальних послуг для осіб з уразливих груп населення розповіла заступник директора обласного центру для сім'ї, дітей та молоді Тетяна Четвертак.

«Головне наше завдання полягає у тому, аби виявити, тобто ідентифікувати усіх ВІЛ-інфікованих, — підкреслила Тетяна Четвертак. — Необхідно, аби обстеження регулярно проходили якомога більше жителів області. Окрім цього, необхідно повідомити людей куди можна звернутися й отримати безкоштовні послуги. Проведення профілактичної роботи, комплексна допомога, ознайомлення, підтримка також доволі важливі складові у комплексній боротьбі з ВІЛ/СНІДОМ».

Огляд діяльності із надання послуг цільовій групі окреслила керівник ТГМО «Джерела» Тетяна Козарецька. У найближчих планах — залучення до роботи мобільної виїзної амбулаторії для проведення тестування на ВІЛ/СНІД. Подібні амбулаторії вже давно працюють в Україні. Однак для Тернопільщини — це щось нове, йшлося на зібранні.

«Наразі дана амбулаторія охопить п'ять райцентрів області: Теребовлю, Бережани, Підволочиськ, Чортків та Збараж, — розповіла Тетяна Козарецька. — Працівники соціальних служб та медичних установ вказаних районів у першу чергу зобов'язані повідомити осіб з неблагополучних сімей про доступну й безкоштовну можливість пройти добровільне обстеження. Люди, які належать до групи ризику, повинні навчитися проходити самотестування».

Тетяна Козарецька запропонувала чітко визначити наприкінці зібрання всі безкоштовні послуги, які можу запропонувати та чи інша організація. У подальшому виготовити невеличкі флаєри, аби дана інформація була доступною кожному.

«В Тернополі працювати в даному напрямку легше, адже особи, які входять до уразливої групи, знають один одного, — зазначила вона. — Натомість у селах — непочатий край роботи. Тож необхідно об'єднатися і спільно працювати у даному напрямку. У Європі це вже давно поширена практика».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині ...
Наступна новина: Чернівці: Затверджено новий ...

КОМЕНТАРІ