Тернопільщина стане активним учасником програми "Польща-Україна-Білорусь"

Тернопільщина стане активним учасником програми "Польща-Україна-Білорусь"

12.02.16 12:20 0 613
Розвиток торговельно-економічного співробітництва між Тернопільщиною та регіонами Білорусі обговорили піл час зустрічі з надзвичайним і повноважним Послом Республіки Білорусь в Україні Валентином Величко. Її провів в облдержадміністрації 11 лютого перший заступник голови ОДА Іван Крисак.

Участь також взяли віце-президент Тернопільського представництва Міжнародної торгової палати ICC-UKRAINE Тарас Демкура, заступник голови облради Любомир Крупа, директор департаменту економічного розвитку ОДА Галина Воляник.

«У двосторонніх відносинах України та Білорусі завжди переважали добросусідські і партнерські зв'язки, як на рівні державних структур, так і між людьми, - зазначив Іван Крисак. - Важливим напрямком українсько-білоруських відносин є міжрегіональне співробітництво. Брестська область є партнером Тернопільської області. До недавнього часу ми активно співпрацювали. І хотіли б і надалі зберегти щирі добросусідські відносини та поглибити співпрацю. Спираючись на позитивний досвід нашої співпраці, ми зацікавлені в спільній проектній діяльності в рамках нової програми транскордонного співробітництва «Польща-Україна-Білорусь» 2014-2020 рр. для зміцнення транскордонних зв'язків та ділового партнерства».

Республіка Білорусь приваблює місцевих товаровиробників, насамперед, як традиційний ринок збуту світлотехнічної арматури та будівельних конструкцій і матеріалів. У цьому контексті, значні можливості є у ТОВ „ОСП Корпорація ВАТРА” та ТОВ „ПВФ Електросвіт” для освітлення вибухонебезпечних об'єктів у нафтопереробній промисловості, а також у сфері промислового, тепличного, спортивного, архітектурного освітлення. Будівельні та деревообробні підприємстві області зацікавлені у налагодженні економічного співробітництва з контрагентами з Білорусі, в тому числі шляхом створення спільних підприємств.

«Можемо запропонувати на експорт цеглу, блоки з легких бетонів, столярні вироби та будівельні конструкції з деревини. Товаровиробники області зацікавлені у збереженні та нарощуванні поставок до Республіки Білорусь сільськогосподарської продукції, в тому числі кондитерських виробів та сировини для їх виготовлення, м'яса, продуктів переробки овочів».

У свою чергу Валентин Величко відзначив, що готовий до співпраці щодо обміну продукцією.

«Ми матимемо програму щодо доставки бітома для ремонту доріг. Також пропонуємо доставку добрив. Нагадуємо, що у минулих роках Тернопільщина поставляла в Польщу 83% яловичини. Ми б залюбки відновили таку співпрацю», - зазначив Валентин Величко.

Також посол додав, що підтримує ідею створення спільних підприємств. На даний час в області працює одне підприємство - ТОВ «ТЕХНОМОЛ» (м.Збараж, виробництво інших металевих баків, резервуарів і контейнерів). Станом на 1 липня 2015 року обсяг білоруських іноземних інвестицій становив одну тисячу доларів.

Іван Крисак також наголосив на спільних проектах у сфері туризму. Адже на територію краю – велика кількість замків, привабливих природних об'єктів та релігійних святинь.

«У травні цього року в нашій області також заплановано проведення Міжнародного інвестиційного форуму, який буде відбуватись в одному з прекрасних місць - знаменитому Збаразькому замку. щиро запрошуємо Вас разом з делегацією Брестської області взяти участь у Форумі. Це буде доброю нагодою обговорити практичні аспекти взаємодії двостороннього співробітництва», - додав Івани Крисак.

Заступник голови облради Любомир Крупа запросив представників Білорусі до участі у наукових та культурних проектах.

Наприкінці зустрічі представники обох країн обмінялись сувенірними подарунками.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Тернопілля: на Лановеччині ...

КОМЕНТАРІ