Водно-болотний комплекс,що біля села Ільківка Вінницького району,оголошено об’єктом природно-заповідного фонду

Водно-болотний комплекс,що біля села Ільківка Вінницького району,оголошено об’єктом природно-заповідного фонду

13.02.16 08:56 0 615
Вінницька обласна рада прийняла рішення оголосити об'єктом природно-заповідного фонду водно-болотний комплекс, який знаходиться біля села Ільківка Вінницького району.

Заповідана територія являє собою русловий ставок та прилеглу до нього територію вздовж річки Рівець. На берегах переважають вербові насадження з густим трав'яним покривом та угрупуванням осик. Зростає велика кількість лікарських рослин, що занесені до Червоної книги України. Крім того, зустрічаються півники болотяні (ірис), які занесені до «Загального переліку рідкісних та зникаючих видів судинних рослин і тварин Вінницької області.

Частина водойми заболочена і є місцем гніздівлі багатьох водоплавних та навколоводних видів птахів. Постійно гніздиться сіра чапля. Вербнякові зарості складаються з кількох видів верб – попелястої, тичинкової та ламкої. Часто зустрічається чистець болотний, водяний перець, вербозілля звичайне, ранник тіньовий, жовтець повзучий, слабник водяний, м'ята довголиста.

На березі водойми знаходиться унікальне історичне джерело «Панюкова криниця», що має лікувальне, естетичне, оздоровче та історико-культурне значення. Перші письмові згадки про нього датуються 1746 роком, хоча місцеві жителі пов'язують джерело з часом виникнення поселення «Ільківці», яке, за дослідженнями В.Д.Отамановського, утворилося ще у 14 столітті.

Гідрологічний заказник «Ільківський став» створений за ініціативи Вінницької обласної громадської організації «Явір», яка провела обстеження території та підготувала наукове обґрунтування.

Територія заповідного об'єкту із користування вилучатись не буде, її площа складає 20,9 гектарів.

Статус гідрологічного заказника дасть можливість забезпечити охорону, ефективне використання та відтворення природного водно-болотного комплексу.

Враховуючи низький відсоток заповідних територій Вінницького району дане рішення обласної ради сприятиме збереженню цінних природних комплексів району та, загалом, вдосконаленню мережі природно-заповідного фонду області.

Прес-служба департаменту екології

та природних ресурсів

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Сергія Надала обрано ...

КОМЕНТАРІ