В Івано-Франківській ОДА відбулася спільна нарада із забезпечення пожежної та екологічної безпеки на торфополях

В Івано-Франківській ОДА відбулася спільна нарада із забезпечення пожежної та екологічної безпеки на торфополях

13.02.16 11:16 0 565
12 лютого за ініціативи Управління ДСНС в області в приміщенні Івано-Франківської облдержадміністрації під головуванням керівника апарату Івано-Франківської ОДА Валерія В’ячеславовича Крецула та начальника Управління ДСНС в області полковника служби цивільного захисту Володимира Володимировича Чернецького відбулася спільна нарада із забезпечення пожежної та екологічної безпеки на торфополях.

На важливому заході були присутні начальник обласного управління водних ресурсів Роман Йосипович Михайлюк, начальник державної екологічної інспекції в області Ігор Ярославович Стефурак, начальник управління екології та природних ресурсів Ріяфет Садиг огли Гасимов, керівники ПрАТ «Івано-Франківськторф» Василь Васильович Дмитрів, ТОВ «Агро Україна Захід» Пилип Михайлович Юркевич, представники райдержадміністрацій, голови сільських рад.

Розпочав нараду керівник апарату Івано-Франківської ОДА Валерій В’ячеславович Крецул. «2015 рік виявився одним із найскладніших у сенсі пожежної безпеки впродовж останніх років на території області. Це було зумовлено збереженням довготривалої спекотної та сухої погоди, відсутністю випадання опадів впродовж тривалого часу, - сказав він. - Вже з січня 2015 року розпочався пожежонебезпечний період. Найяскравіше це проявилося у серпні та вересні. В цей час щоденно пожежно-рятувальні підрозділи здійснювали близько 25 виїздів на гасіння пожеж в природних екосистемах, в окремі дні кількість виїздів становила понад 40. Найбільша кількість таких пожеж виникла на території Рогатинського, Городенківського та Калуського районів».

2016 рік не обіцяє бути легшим. На підставі довготривалих прогнозів Івано-Франківського обласного центру з гідрометеорології, в 2016 році очікується висока та надзвичайно висока пожежна небезпека, тобто тенденція до зростання пожеж в природних екосистемах лише збільшується. Отож, потрібно мобілізувати всі сили та засоби, оскільки вчасне попередження та вжиття відповідних заходів зменшить ризик виникнення пожеж та надзвичайних ситуацій в екосистемах області.

Про реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані із пожежами на торфополях області, присутнім розповів начальник Управління ДСНС в області полковник служби цивільного захисту Володимир Чернецький. «Проблеми пожеж в екосистемах завжди були актуальними для нашої області, - сказав очільник обласного рятувального відомства. – Вони наносять величезні матеріальні збитки. Кількість пожеж у екосистемах впродовж останніх років має тенденцію до збільшення. Так, у 2015 році на території області виникло 1249 пожеж в природних екосистемах на загальній площі 382,14 га. Матеріальні збитки від пожеж сягнули понад 41 мільйон гривень.

Хочу нагадати, що виїзд одного пожежного підрозділу коштує державі в середньому 30 тисяч гривень. Основною ж причиною пожеж на торфовищах та й узагалі в екосистемах був і залишається людських фактор. А тому хочемо почути від присутніх конструктивні пропозиції щодо встановлення осіб паліїв, притягнення до відповідальності балансоутримувачів земель, способів запобігання пожежам в екосистемах».

На нараді обговорили проведення інженерно-технічних заходів для утримання торфовищ у зволоженому стані, порядок оформлення та подання запитів на фінансування з обласного фонду охорони природного навколишнього середовища, стан подання запитів, забезпечення охорони та виконання комплексу протипожежних заходів, утримання у належному стані торфополів.

Головам райдержадміністрацій та сільрад було доручено підготувати ряд пропозицій щодо покращення забезпечення пожежної та екологічної безпеки на торфополях.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопіль отримав від ...
Наступна новина: Хмельницька область: вийшла ...

КОМЕНТАРІ