Плюси і мінуси мідних труб для опалення

Плюси і мінуси мідних труб для опалення

16.02.16 15:36 0 2699

Мідні труби використовувалися для подачі води ще до того моменту, коли була відома сталь і чавун. І до сьогоднішнього дня мідь як матеріал для різних трубопроводів вважається найкращим, хоча і не найдешевшим. В тому числі, мідні труби використовуються для створення опалювальних магістралей. Але перш ніж купити мідні труби для опалення, варто дізнатися про їх достоїнства і недоліки. І розповість нам про них Іванов А. Е. - співробітник компанії "Мир Инженерной Сантехники", в якій до речі ви можете придбати якістні мідні труби Sanco: http://mis.in.ua/truba/mednye-truby.

Переваги мідних труб для опалення:

Корозія

Мідні труби практично не схильні до корозії від впливу води. Для того щоб запустити корозійні процеси в міді має бути кисле середовище. Технічна вода, яка використовується в теплових магістралях, не має такої кислотності, щоб запустити процеси корозії.

Саме зі стійкістю до корозії і пов'язаний величезний експлуатаційний ресурс мідних труб. Данні турби, хоча і мають відносно тонкі стінки, в порівнянні з металевими трубами з інших матеріалів, але руйнуються вони в десятки разів повільніше. Якщо не буде зовнішніх впливів, мідна труба протримається більше ста років. І це далеко не межа.

Температура

Якщо розглядати однотрубну систему опалення багатоквартирних будинків, то стає очевидним, наскільки істотна різниця виходить в температурі теплоносія на вході і температурі теплоносія на виході. Система опалення - це не вічний двигун, і в міру того, як теплоносій віддаляється від входу в систему, відбувається падіння його температури.

Таким чином, щоб на останньому радіаторі системи була нормальна температура, на вході температура теплоносія повинна бути дуже високою. Втрати тепла (вірніше віддача тепла) становить 30 - 40 %. Таким чином, для того, щоб на виході з системи температура теплоносія була 70 градусів, на вході в систему температура теплоносія повинна бути 120 градусів.

Сталеві труби таку високу температуру витримують прекрасно, але сталь піддається корозії, а мідь - ні.

Якщо порівнювати в цьому відношенні металопластикові труби і труби поліпропіленові, то вони не завжди витримують такі високі температури. А мідні труби для опалення в змозі витримувати перегрів до 300 градусів. Звичайно, такої високої температури всередині системи опалення ніколи не буде, але у мідних труб величезний запас за цим показником.

Тиск

Ще один момент стосується максимального тиску, який може виникати в системі опалення. Системи централізованого опалення страждають перепадами тиску. Причому різкі скачки тиску можуть зруйнувати не саму трубу, а саме місця з'єднання. І в цьому відношенні, якщо мідна труба з'єднана технологією пайки, тиск, який витримує мідна труба, в 30-40 разів більше, ніж у пластикових або металопластикових труб. Таким чином, якщо система «страждає» різкими стрибками тиску - мідні труби, поза конкуренцією.

Заморожування

Завдяки своїй природній пластичності, опалювальні труби з міді не бояться повного заморожування системи. Труба не рветься, навіть якщо теплоносій в ній замерзає. Звичайно, подібні катаклізми бувають вкрай рідко, але краще перестрахуватися.

Мікроорганізми і нарости

Як відомо, у воді, яка надходить в опалювальні магістралі, міститься певна кількість хлору, необхідного для запобігання розвитку мікроорганізмів у воді. Хлор, розчинений у воді, жодним чином не впливає на стан мідних труб і не викликає уповільненої хімічної реакції.

Мідь сама по собі є матеріалом, який перешкоджає утворенню і розмноженню мікроорганізмів. Тому на внутрішніх стінках не утворюються різні нарости природного походження. Існує помилкова думка, що оксид міді (тонка плівка) на поверхні мідних труб може шкодити здоров'ю людини. Насправді немає нічого небезпечного в тонкому шарі патини.

Внутрішня поверхня мідних труб надзвичайно гладка. Шорсткість поверхні мінімальна. Тому всередині труб не утвориться вапняний наліт, який може знижувати внутрішній перетин труб.

Монтаж:

  • Мідні труби для опалення досить м'які, щоб їх легко можна було монтувати, згинаючи під потрібним кутом;
  • У мідних труб низький коефіцієнт лінійного подовження під впливом високих температур. Тому при монтажі не потрібно робити великі компенсаційні ділянки;
  • Мідні труби монтуються досить просто. Основна технологія монтажу - високотемпературна капілярна пайка. Сполучні стики виходять дуже міцними, здатними витримувати великий тиск.

Недоліки мідних труб для опалення:

  • Основний недолік - ціна мідних труб для опалення дуже висока. Опалювальна магістраль з мідних труб виходить значно дорожчою, ніж аналогічна магістраль, виконана з пластика, металопластика або сталі. Але висока вартість компенсується тривалим терміном експлуатації;
  • Ще один недолік стосується руйнування труб при монтажі системи всередині монолітної структури (наприклад, бетонування мідних труб). Проблема полягає в тому, що по відношенню до міді будівельні суміші можуть бути агресивними компонентами, що викликають корозію;
  • Крім цього навіть при мінімальному подовженні мідної труби відбувається абразивна взаємодія з твердими фракціями будівельних сумішей. Відбувається поступове стоншення стінок мідних труб. Для того щоб охороняти труби від руйнування використовують спеціальні захисні рукави, які одягаються на труби зверху;
  • Мідні труби для опалювання не поєднуються з алюмінієвими радіаторами. З'єднання алюміній-мідь викликає запуск електрохімічних реакцій, які починають руйнувати місця з'єднання. Для того щоб запобігти цим процесам, в місцях з'єднань міді і алюмінію використовують спеціальні бронзові або латунні перехідники, які мінімізують процес електрохімічної корозії. Електрохімічну реакцію в мідних трубах можуть запускати так звані блукаючі струми. Для того щоб зняти проблему блукаючих струмів, на мідні опалювальні труби наноситься вініловий ізоляційний шар;
  • Мідь має високий коефіцієнт теплопровідності. Для того щоб не гріти непотрібний простір і монолітну стяжку, труби ізолюють спеціальними матеріалами.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ