В Житомирській області куріння та несправне пічне опалення – основні чинники виникнення пожеж у побуті

В Житомирській області куріння та несправне пічне опалення – основні чинники виникнення пожеж у побуті

18.02.16 14:07 0 580
Рятувальники звертаються до мешканців області з приводу стрімкого зростання кількості пожеж та їх трагічних наслідків. Незважаючи на заходи, запроваджені рятувальними службами області, через порушення правил пожежної безпеки цього року на Житомирщині вже сталося 270 пожеж (що більше на 23% у порівнянні з минулим роком), врятовано 11 осіб. Ще 18 осіб загинуло внаслідок пожеж.

Прикро, але нерідко люди гинуть, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння. До цього стану слід додати куріння цигарок і традиційну нездатність контролювати ситуацію – і от маємо усі чинники для трагедій. Найстрашніше, що п’яні курці становлять небезпеку не тільки для власного життя, а й для оточуючих.

Також у зимовий період почастішали пожежі від несправності чи порушення правил облаштування та експлуатації пічного опалення й електрообладнання. Часто господарі перенакалюють пічне опалення, яке до того ж встановлене з порушенням правил пожежної безпеки, має тріщини в кладці. Або ж ставлять упритул до печей ліжка, розміщують поруч домашні речі, усупереч правилам безпеки перекривають заслінку до того, як встигло у грубці перегоріти паливо і, як наслідок, чадний дим заповнює оселю.

Тож за для того, щоб вберегтися від лиха, рятувальники просять дотримуватися вимог пожежної безпеки в побуті. Дослухайтеся до основних порад фахівців:

Якщо у вашому житлі холодно, використовуйте для опалювання приміщень тільки електрообігрівачі заводського виробництва, найкраще підійдуть масляні радіатори.

Водночас не перевантажуйте електромережу, вмикаючи одночасно кілька потужних споживачів електроенергії, побутових приладів; використовуйте тільки калібровані запобіжники.

Щоб запобігти пожежі у приватних будинках, насамперед огляньте печі та димарі: чи справні вони, чи не мають тріщин, а також обов’язково захистіть підлогу перед топковим отвором печі металевим листом.

Поясніть дітям, як вберегтись від біди, ніколи не доручайте їм наглядати за печами, що топляться, не залишайте наодинці з увімкненими електрообігрівачами, розкажіть правила поведінки при пожежі. Ховайте у недоступних для дітей місцях сірники чи інші небезпечні речі, які можуть викликати дитячу цікавість. І станьте власним прикладом для дітей з питань дотримання правил безпеки у побуті.

Будьте обачними, бережіть своє життя, майно і оточуючих від небезпеки виникнення пожеж!

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ