Способи приготування кави

Способи приготування кави

18.02.16 18:55 0 1810

Ось уже майже шість століть людство п'є каву, і весь цей час ми намагаємося відкрити ідеальний спосіб його приготування. Не дивно, що люди придумали безліч методів, які розкривають різні особливості смаку. Є способи дуже прості і доступні кожному, а є й такі, що вимагають особливої ​​підготовки і застосування спеціального складного і дорогого обладнання. У будь-якому випадку, ідеал, як близько б ми до нього не наближалися, все одно залишається далекою дороговказною зіркою: недосяжною, але захоплюючою за собою. Давайте познайомимося з деякими способами приготування кави. Більше інформації дізнайтеся на сайті: http://coffe.kiev.ua/category/coffee/.

Френч-прес

У 1930-х роках французька фірма Melior налагодила випуск кавоварок, які дозволяють заварювати каву гарячою водою, а в кінці заварки припиняти екстракцію кавових з'єднань шляхом опускання сітчастого поршня, що відокремлює мелену каву від гарячої води. Цей спосіб приготування найчастіше називають френч-пресом, натякаючи на французьке походження, а в самій Франції його називають просто cafetière à piston. З Франції поршневі кавоварки потрапили до Італії, а після Другої Світової війни - в США, Китай, Японію і потім по всьому світу. Цінителі кави люблять френч-прес як найдоступніший спосіб приготування збалансованого по аромату і змістом кофеїну напою.

Фільтрована кава

У цього способу приготування є кілька різновидів з незначними відмінностями в смаку, в залежності від використовуваного обладнання. Ідея методу полягає в тому, що гаряча вода пропускається через шар меленої кави, який поміщається в фільтр зі спеціального паперу або тонку сітку. Таку каву називають також крапельною (через те, що готовий напій по краплині стікає в чашку з фільтра), а також вживаються назви, пов'язані з торговельними марками кавоварок, влаштованих за цим принципом: Chemex, Melitta, V60. Вперше кавоварку для такого способу приготування кави запропонував ще в 1800 році французький архієпископ Жан-Батист де Беллуа. Сучасні технології дозволяють створювати не тільки автоматичні кавоварки, побудовані за цим принципом, а й експериментувати з пристроями для приготування фільтрованої кави вручну: дизайнери прагнуть збільшити площу фільтрації за рахунок особливостей форми воронки для фільтра. Фільтрована кава дозволяє отримати дуже чистий напій зі смаком, яке можна порівняти з вином. Крім того, цей спосіб, як і інші методи, які використовують фільтр, дозволяє не допускати попадання в чашку терпенів - класу речовин, що містяться в каві, які, згідно з останніми дослідженнями, можуть стимулювати синтез холестерину в крові.

Сифон (вакуумний спосіб)

Для вакуумного способу застосовується спеціальна кавоварка, що складається з двох судин, з'єднаних фільтром. Кипляча вода в нижній посудині починає проникати у верхню судину, де взаємодіє з розмеленою каво.. У цей момент джерело вогню прибирають, і нижня посудину починає охолоджуватися, при цьому всередині створюється розріджений стан газу, близький до вакууму, який витягує каву з верхньої судини через фільтр. Такі кавоварки вперше були винайдені Loeff в Берліні в 1830 році, але до середини XX століття майже повністю зникли з широкого вжитку в зв'язку з появою більш простих способів приготування кави. Цей метод - для справжніх божевільних цінителів кави. Він дозволяє гнучко впливати на смак напою, а сам процес виглядає дуже ефектно і нагадує науковий експеримент! Деякі кавові професіонали вважають, що саме вакуумний спосіб дозволяє найкраще розкрити смак кави.

Гейзерна кавоварка (мока)

Цю кавоварку придумав італієць Луїджі Де Понті для фабрики Альфонсо Бьялетті в 1933 році, де її випускають до сих пір. Гейзерна кавоварка нагадує сифон тим, що також складається з двох камер. Однак, кава поміщається не в верхній відсік, а безпосередньо в фільтр. Кипляча вода під тиском проходить через фільтр і готова кава фонтанчиком виливається в верхній відсік. Мока-кавоварки мають характерний зовнішній вигляд, майже не змінний з 1930-х років. Найчастіше їх роблять з алюмінію. Для приготування кави в мока використовується кипляча вода, що сприяє більш ефективній екстракції кофеїну, а тиск допомагає витягти більше ароматичних речовин.

Еспрессо

Приготувати чашку хорошого еспресо нелегко. Цей напій вимагає постійного вдосконалення навичок, а хороша еспресо-машина коштує недешево (набагато розумніше купити додому хорошу кавомолку, яка забезпечує рівномірний помел будь-якого ступеня). Тому найкраще пити еспресо в кав'ярнях, де його приготують для вас. Принцип роботи еспресо-машини полягає в пропущенні гарячої (але не киплячої!) води під великим тиском через шар меленої кави. Завдяки тому, що температура води для приготування еспрессо істотно нижче 100ºC, концентрація кофеїну в еспрессо нижча, ніж в каві, приготованій іншими способами. Однак, високий тиск дозволяє дуже ефективно видобувати з кавової гущі все ароматичні сполуки, завдяки чому еспресо має найсильніший смак і аромат, якому не заважає кофеїнова гіркота. Завдяки високому тиску води з кави також витягується велика кількість дрібних бульбашок вуглекислого газу, які накривають чашку еспресо пишною пінкою (по-італійськи її називають crema). Завдяки насиченому смаку еспресо, цей напій є центром уваги всього руху особливої кави. Напої, приготовлені на основі еспресо, входять в меню багатьох кав'ярень і майстерність їх приготування оцінюється на міжнародних і національних конкурсах.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Житомирщина на 4 місці з ...
Наступна новина: В Чернігівській області ...

КОМЕНТАРІ