В Івано-Франківську відбувся семінар для вчителів предмету «Основи здоров’я»

В Івано-Франківську відбувся семінар для вчителів предмету «Основи здоров’я»

23.02.16 10:07 0 666
Безпека життєдіяльності людини – одне з основних завдань, яке стоїть перед суспільством. Як подбати про безпеку життя дітей, навчити їх правил безпеки життєдіяльності та уберегти від небезпек – саме це питання обговорювалося 22 лютого на семінарі, котрий для вчителів предмету «Основи здоров’я» із цілої області провели рятувальники і працівники навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Івано-Франківської області.

Основи безпеки життєдіяльності – це фундамент знань, якому необхідно навчати з дитинства: щоб дитина виростала з розумінням того, в якому світі живе, які небезпеки в ньому чатують і завдяки яким знанням та навичкам своє життя можна зробити максимально безпечним.

Варто підкреслити, що в навчально-виховному процесі дошкільних та загальноосвітніх закладів Івано-Франківської області навчання дітей правил безпеки життєдіяльності є одним із пріоритетних питань.

Виступаючи перед присутніми, начальник сектора взаємодії із ЗМІ та роботи з громадськістю Управління ДСНС в області майор служби цивільного захисту Христина Перцович наголосила на важливості співпраці двох відомств – освіти та рятувальників – в царині навчання дітей правил безпеки життєдіяльності, адже дуже важливо, щоб діти розуміли та усвідомлювали схожі за своєю сутністю поняття: правила безпеки – правила життя. Вона ознайомила присутніх педагогів із новими та цікавими методиками проведення Тижнів знань з основ безпеки життєдіяльності, різних етапів всеукраїнського фестивалю Дружин юних пожежних. Крім того, вчителі переглянули фільм про діяльність пожежно-рятувальної служби Прикарпаття. Присутнім також нагадали, як правильно поводитися із вогнегасником.

Особливо ж зацікавила усіх екскурсія залами виставки-музею пожежно-рятувальної служби Прикарпаття. Більшість із них були тут уже зі своїми учнями. Однак не усі мали можливість ось так, без поспіху оглянути понад дві тисячі експонатів.

Усі були в захопленні від побаченого у лекційній залі: на почесному місці тут красується виготовлений у натуральну величину експонат кінно-бочкового ходу, що був на озброєнні пожежних Станіславова до 1924 року. Мимоволі проймаєшся повагою до тих відважних людей, котрі ставали на поєдинок із вогнем, маючи під рукою такі нехитрі засоби гасіння. Не меншу зацікавленість у відвідувачів викликав оберіг та гордість виставки - святий Флоріан, котрий ще в добу пізнього середньовіччя був покровителем пожежних.

В залі історії пожежної охорони Івано-Франківщини учасники семінару ознайомилися із тим, як зароджувалася платна професійна пожежна служба на Прикарпатті у другій половині 19 століття. А приводом для її створення стала велика пожежа в місті Станіславові, що виникла 28 вересня 1868 року по вулиці Липовій (теперішня Шевченка). Саме епізод цієї великої пожежі відтворений на картині народного художника України Миколи Варенні, яка є центральною єкспозицією залу історії.

Бойові дії пожежно-рятувальних підрозділів, їх озброєння та матеріально-технічна база представлені на електрифікованих стендах у залі пожежогасіння і техніки. На особливу увагу тут заслуговує діюча діорама про ліквідацію пожежі-катастрофи, яка сталася в 1978 році на станції Тарновиця, що поблизу міста Надвірна, внаслідок зіткнення двох нафтоналивних залізничних потягів.

Про причини пожеж і їх наслідки педагоги дізналися у залі державного пожежного нагляду. Саме тут найбільш виразно зображені причини пожеж в побуті. Найцікавішою серед них є діюча діорама „Квартира до і після пожежі”.

В ході роботи семінару йшлося і про багатовекторність освітньо-виховного навчального процесу. Учасники мали змогу обговорити форми та методи роботи шкільних гуртків юних рятувальників-пожежних.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Як діяти ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ