Світлу пам’ять Небесної Сотні у Тернополі вшанували тематичною виставкою

Світлу пам’ять Небесної Сотні у Тернополі вшанували тематичною виставкою

23.02.16 16:29 0 616
Тематична виставка «Тут запеклася кров мого народу» 22 січня відкрилася у Державному архіві Тернопільської області. Її мета — нагадати трагічні події, що відбулися 18-20 лютого два роки тому і вшанувати пам'ять загиблих. В урочистому відкритті виставки взяли участь історики, краєзнавці, представники місцевої влади, а також пересічні тернополяни.

В основі вказаної виставки зібрані документи й матеріали зі збірки про Героїв Небесної Сотні, створення якої ініціювала заступник директора архіву Оксана Савчин. Фахівець зібрала документи тернопільського Майдану — вірші, пісні, а також малюнки небайдужих тернополян, які допомагали мітингуючим та й загалом підтримували революційні події у Києві.

У професійних роботах відомого фотографа-архівіста Ігоря Крочака влучно відтворені події дворічної давності, що мали місце у Тернополі та Києві. Так, в першому розділі виставки представлені світлини з Тернопільського Євромайдану кінця листопада – початку грудня 2013 року. На одному з фото — багатотисячне віче «За європейську Україну», що відбулося 24 листопада. Після побиття київських студентів у ніч проти 30 листопада місто повністю мобілізувалося. На центральну вулицю вийшли близько 40 тисяч людей, відтак Тернопільський Майдан став найбільшим після Київського. Варто зазначити, у цьому ж розділі експонуються документи зі стенду, встановленого на Театральному майдані.

У наступному представлені документальні дані про Героїв Небесної Сотні, уродженців Тернопільщини. Біографічні матеріали, публікації у місцевих ЗМІ та з інтернет-ресурсів, зібрані й опрацьовані працівниками відділу формування НАФ та діловодства.

«Події, які два роки тому відбувалися у столиці України, вже стали нашою новітньою історією, — зазначив заступник голови Тернопільської обласної ради Любомир Крупа. — Ми маємо пам'ятати кожного, хто віддав своє життя за волю та свободу майбутніх поколінь».

Відвідувачі виставки можуть дізнатися про миттєвості з життя героїв, які у повсякденному житті були звичайними людьми — вчилися у школі, працювали, мріяли і при цьому завжди відчували себе вільними. Нагадаємо, серед Героїв Небесної Сотні є наші земляки: Назарій Войтович (уродженець села Травневе Збаразького району), Устим Голоднюк (місто Збараж), Олександр Капінос (село Дунаїв Кременецького району), Ігор Костенко та Василь Мойсей (уродженці села Зубрець Бучацького району).

Окрім того, 5 березня 2014 року в селі Підгородє прощалися із Тарасом Слободяном, також учасником Євромайдану. Його тіло знайшли на Сумщині у лісі. А 12 березня під час лікування у Польщі помер Василь Аксенин, уродженець села Литячі Заліщицького району, який отримав важке поранення під час розстрілу демонстрантів.

«Десятки молодих людей, які загинули в самому серці Києва, до останнього боролися за право на краще життя для кожного з нас, — зазначив радник голови Тернопілької ОДА Юрій Юрик. — Їхній подвиг не був даремним, я вірю, що традиція вшанування їхньої світлої пам'яті передаватиметься з покоління в покоління».

Всі охочі тернополяни та гості міста запрошуються відвідати вказану виставку, а також по можливості доповнити її новими світлинами, віршами, спогадами.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ