Встановлюємо другу систему Windows за допомогою утиліти WinNTSetup

Встановлюємо другу систему Windows за допомогою утиліти WinNTSetup

24.02.16 20:20 0 940

Установка другої операційної системи традиційно виконується з переносного завантажувального носія - DVD-диска або флешки. А що робити, якщо ні флешки, ні диска під рукою немає, а є лише звичайний завантажувальний ISO-образ? В такому випадку вам допоможе WinNTSetup - невелика утиліта для швидкого встановлення другої операційної системи Windows на вільний розділ жорсткого диска.

Утиліта безкоштовна, підтримує роботу з усіма популярними версіями Windows, включаючи Windows 10, має простий русифікований інтерфейс. Крім свого прямого призначення - встановлення другої системи, WinNTSetup підтримує виконання ряду корисних налаштувань оптимізації, наприклад, відключення ефектів прозорості, контролю UAC, сплячого режиму та інше. Додатково є можливість інсталяції драйверів, а також роботи з файлами відповідей.

Як працювати з WinNTSetup

Припустимо, що поруч з Windows 8.1 вам потрібно встановити Windows 10. Тоді ми:

  • Запускаємо утиліту і в верхньому полі відкрилося віконця і ми вказуємо шлях до файлу install.wim з розпакованого ISO-образу з операційною системою. Може таке статися, що при запуску WinNTSetup попросить завантажити додатковий компонент Windows 8 ADK. Погоджуємося і завантажуємо, бо без нього вона не запуститься.

Примітка: якщо основна система 32-бітна, то і друга також повинна бути 32-бітної, інакше утиліта видасть помилку.

  • У другому полі необхідно вказати розділ, в який буде встановлюватися завантажувач. Розділ обов'язково повинен бути активним, так що переходимо в "Керування дисками", натискаємо по вибраному розділу правою кнопкою миші і в меню вибираємо опцію «Зробити розділ активним».

Важливо: після перетворення розділу в активний перезавантажити комп'ютер можна буде тільки після того, як WinNTSetup зробить всі необхідні маніпуляції, інакше ви не зможете більше завантажитися.

  • У третьому полі вказуємо диск, в який буде встановлюватися друга операційна система. Це може бути той же самий розділ, на який буде встановлюватися завантажувач. Щоб його відформатувати натисніть на кнопку F, розташовану поруч з кнопкою огляду.
  • Далі тиснемо «Установка», в віконці обов'язково (!) встановлюємо галочки «Знайти і додати в меню завантаження всі версії Windows» і «Автоматично перезавантажити ПК після установки».
  • Тиснемо OK. Тепер лише залишилося дочекатися поки утиліта розпакує файли образу Windows.
  • Потім комп'ютер буде перезавантажений, і ви потрапите в стандартне завантажувальне меню, де і зможете вибрати нову операційну систему.

Примітка: описаний тут спосіб має певні недоліки. Головний мінус підходу в тому, що друга система встановлюється на окремий логічний розділ, який до того ж доводиться готувати вручну. Набагато простіше і безпечніше було б скористатися вбудованою в WinNTSetup функцією створення віртуального диска VHD, а вже потім встановлювати на нього другу систему.




Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Як вибрати дитячий батут?
Наступна новина: Ванна або душова кабіна?

КОМЕНТАРІ