Луцьк: відбулася нарада з реалізації проекту “Урбаністичні стратегії в історичних містах,скеровані громадою”

Луцьк: відбулася нарада з реалізації проекту “Урбаністичні стратегії в історичних містах,скеровані громадою”

02.03.16 11:16 0 602
У конференцзалі Палацу культури міста Луцька відбулася нарада з реалізації проекту “Урбаністичні стратегії в історичних містах, скеровані громадою” (COMUS) за участі першого заступника міського голови Тараса Яковлева, заступника міського голови Андрія Киці, членів робочої групи з напрацювання ідей, що допоможуть залучити інвесторів, щоб оживити Старе місто.

Начальник управління культури міської ради Тетяна Гнатів розповіла, що COMUS - це спільний проект Ради Європи та Європейської Комісії, включений до Плану дій Ради Європи для України. Партнером проектує Організація міст всесвітньої спадщини, мережа яких у Європі становить 141 місто та Міністерство культури України.

Проект стартував на початку січня 2015 року, коли був оголошений конкурс серед українських міст на право бути пілотним. На основі поданих заявок від міст, експерти визначили переможцем місто Луцьк, про що було повідомлено листом від Міністерства культури України Луцькому міському голові.

Проект COMUS реалізуватиметься в шести країнах Східного партнерства – Азербайджані, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдові та Україні, від кожної з яких представлене одне пілотне місто і два супровідні міста, що братимуть участь у навчальних тренінгах та конференціях. Від України таким містом є ще Жовква (Львівська область).

Мета проекту - розробка інноваційних моделей планування, що сприяють розв'язанню практичних проблем в історичних містах. Такі моделі та рішення щодо реабілітації культурно-історичної спадщини та її сучасного використання, розв'язання соціальних проблем, залучення громадськості до процесу прийняття політичних рішень, вдосконалення транспортного обслуговування, розвитку туризму та торгівельних зон, використання пустищ, поліпшення житлового фонду тощо мають відповідати європейським нормам і тенденціям, щоб стати привабливими для міжнародних інвесторів. Тривалість проекту – 30 місяців. Фінансування проекту на шість країн складає понад 600 тис. євро, що передбачає технічну та експертну допомогу та видатки, пов'язані з безпосередньою реалізацією проектних завдань на місцевому рівні.

Тетяна Гнатів поінформувала про заходи, які вже відбулися в рамках проекту.

Зокрема, 5-8 травня 2015 року в межах реалізації підготовчої фази проекту у Луцьку відбулася робоча зустріч міжнародного експерта проекту з Німеччини, національного координатора та національних експертів (Київ) з міським головою та фахівцями в області архітектури, краєзнавства. Обговорено план реалізації проекту в Луцьку. Створено робочу групу та місцеву групу зацікавлених осіб. 17-18 вересня відбувся офіційний старт основної фази проекту в Грузії за участю представників Ради Європи, Міністерства культури та пілотних міст. Підписано Меморандум про взаєморозуміння щодо умов його реалізації в кожній країні-учасниці. Луцьк представляв перший заступник міського голови Тарас Яковлев. Луцьку було вручено Сертифікат як підтвердження статусу міста асоційованого члена Організації міст всесвітньої спадщини. У жовтні 2015 відбувся навчальний семінар зі стратегічного планування (Німеччина) за участю проектних менеджерів. У листопаді минулого року була Міжнародна конференція у місті Жовква, де обговорено питання етапу планування проекту та формування проектних ідей. У грудні – січні 2015 року відбулися робочі зустрічі учасників місцевої групи зацікавлених осіб з напрацювання проектних ідей.

робоча група обговорила головні проектні ідеї. Вони стосуються створення Центру міжкультурного діалогу в будинку на вул. Драгоманова,1 та сучасного інтерактивного музею міста в будинку на вул. Данила Галицького, 1а, також виготовлення проекту зовнішнього входу в підземелля під пам'яткою архітектури національного значення Келії монастиря єзуїтів на вул. Кафедральна, 6.

Тарас Яковлев акцентував на тому, що усі ці ідеї заслуговують на увагу, потрібно й надалі працювати над концепцією збереження історичного середовища та розбудови історичної частини міста, щоб зацікавити інвестора, адже щоб якісно змінити старе місто потрібні великі кошти. Четвертого березня відбудеться наступна зустріч з обговорення заходів, які можна реалізувати в рамках проекту за участі членів робочої групи, представників громадських організацій та ЗМІ.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Вінничині під час ...

КОМЕНТАРІ