Вінничина: увага,розпочалася операція

Вінничина: увага,розпочалася операція "Первоцвіт-2016"

02.03.16 08:09 0 545
Із наближенням весни по всій території України великих розмахів набуває торгівля рідкісними видами ранньоквітучих, реліктових, ендемічних і таких рослин, що знаходяться під загрозою зникнення, а також таких, які занесені до Червоної книги України.

Серед них підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, цибуля ведмежа, горицвіт весняний, конвалія травнева тощо. Обсяги торгівлі цими рослинами, особливо у передсвяткові дні, набирають масштабного характеру.

У ході операції «Первоцвіт-2016», яка триватиме до 31 травня поточного року включно, спеціалістами екологічної інспекції області будуть здійснюватись рейдові перевірки по боротьбі з несанкціонованим збором, а також торгівлею рідкісними видами рослин.

За порушення Порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена відповідальність за статтею 88-1 КУпАП у вигляді штрафу на суму від ста (1700 грн.) до двохсот п'ятнадцяти (3655 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією об'єктів рослинного світу чи без такої.

За порушення чи погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища накладається штраф за статтею 90 КупАП на громадян від двадцяти (340 грн.) до тридцяти (510 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від тридцяти (510 грн.) до п'ятдесяти (850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

Також доводимо до відома жителів області, що за знищення однієї одиниці незаконно здобутої рослини, занесеної до Червоної книги України, передбачена відповідна матеріальна компенсація. Так, для прикладу черемша (цибуля ведмежа) обійдеться порушнику у 62 грн., шафрани (крокуси) та підсніжники від 49 до 62 грн., а сон трава – від 37 до 62 грн. у залежності від виду цих рослин.

Тож звертаємось до усіх свідомих громадян Вінниччини із проханням відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України. Адже, навіть придбавши первоцвіт ми автоматично стаємо спільником недобросовісних осіб, які протиправно його реалізовують. Отож, давайте охороняти навколишнє середовище разом, а природні надбання України берегти для майбутніх поколінь!

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ДСНС України закликає ...
Наступна новина: 86 громадян отримали ...

КОМЕНТАРІ