Ірак: посольство США попередило про небезпеку прориву Мосульської греблі

Ірак: посольство США попередило про небезпеку прориву Мосульської греблі

02.03.16 10:36 0 914
Посольство США в Іраку оприлюднило рекомендації стосовно евакуації з територій, що можуть потерпіти внаслідок імовірного прориву греблі Мосульського водосховища на півночі Іраку. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Посольство зазначило, що не має ніякої інформації про те, коли такий прорив міг би статися, але вважає, що в разі такого прориву можуть загинути до 1 мільйона 470 тисяч іракців, що живуть нижче за течією річки Тигр, якщо їх не евакуювати.

Серед іншого, хвиля внаслідок прориву греблі знищить місто Мосул і затопить значну частину столиці Багдада, що більш як за 450 кілометрів далі на південь від водосховища.

Мосульське водосховище найбільше в Іраку, і стан його греблі останнім часом викликає дедалі більше занепокоєння. Із одного боку, греблю збудували в 1980-х роках на нестійкому гіпсовому ґрунті, що розмивається водою, і вимагає постійного нагляду і латання розмивів; із іншого, 2014 року вона протягом якогось часу перебувала в руках екстремістів із угруповання «Ісламська держава» і в той час була без догляду, що ще погіршило її технічний стан.

США вже не раз висловлювали занепокоєння стабільністю Мосульського гідровузла; іракські посадовці заявляють, що ці побоювання значно перебільшені.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Звільнено директора ДКП ...
Наступна новина: З 1 березня у Тернополі ...

КОМЕНТАРІ