На Вінниччині 90% сходів озимих зернових та понад 77 % озимого ріпаку перебувають в доброму та задовільному стані (+фото)

На Вінниччині 90% сходів озимих зернових та понад 77 % озимого ріпаку перебувають в доброму та задовільному стані (+фото)

02.03.16 09:12 0 592
Про підготовку та проведення комплексу весняно-польових робіт у 2016 році та стан перезимівлі озимих культур йшлося 1 березня 2016 року, на всеукраїнській селекторній нараді, яка відбулась під головуванням Першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослава Краснопольського.

«Обсяги весняної посівної збільшаться щонайменше на 1,7 млн га., що вимагає додаткового ресурсного забезпечення. Через несприятливі погодні умови восени аграрії не досіяли біля 0,9 млн га озимих зернових та 237 тис. га ріпаку. Крім того, на площі майже 600 тис. га не отримали сходів» - зазначив Ярослав Краснопольський.

«Наразі головне завдання – максимальне збереження озимого клину. Особливу увагу у регіонах слід приділяти прогнозним балансам виробництва та використання продовольчої пшениці. Ситуація на озимому полі у Дніпропетровській, Харківській, Полтавській та інших областях залишається складною», - підкреслив Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.

Інформуючи про роботу аграріїв Вінниччини, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Микола Неїлик зазначив, що в області на належному рівні здійснюється підготовка до проведення комплексу весняно-польових робіт. Вживаються заходи щодо накопичення матеріальних та фінансових ресурсів на посівну. Стосовно забезпечення аграріїв області матеріально-технічними ресурсами, то Микола Неїлик зауважив, що на сьогоднішній день аграрії краю стовідсотково забезпечені насінням ярих зернових та зернобобових культур (без кукурудзи). Його засипано і перевірено 15.16 тис. тонн, все насіння кондиційне. Більш як на 87 % аграрії забезпечені мінеральними добривами та на 82 % паливно-мастильними матеріалами. Завершено підготовку техніки, яка буде приймати участь у весняно-польових роботах.

Микола Неїлик також запевнив, що забезпеченість сільськогосподарською технікою господарств області дає змогу прогнозовані обсяги весняно-польових робіт виконати в оптимальні агротехнологічні терміни.

Стосовно стану посівів озимих культур, то за даними наукового центру на біля 90 % сходів озимих зернових та понад 77 % озимого ріпаку перебувають в доброму та задовільному стані.

За словами Миколи Неїлика, посіви озимих виходять із зимівлі з пониженим вмістом цукрів, фізіологічно ослабленими, тому першочерговим завданням на є їх підживлення. На сьогоднішній день озимі зернові підживлено на 46 % площ (201 тис. га), озимий ріпак - на 47 % площ (24,6 тис. га), та багаторічні трави - на площі 12,4 тис. га.

Щодо фінансового забезпечення комплексу весняно-польових робіт в області, то Микола Неїлик проінформував, що на сьогоднішній день сільгосптоваровиробники витратили на ці цілі понад 2,7 млрд. грн., або 48,1 % від запланованих витрат (5,6 млрд. грн.). На даний час 22 сільськогосподарських товаровиробника отримали в комерційних банках 148,4 млн. гривень кредитів, від 21 до 26,8 % річних. Всього на посівну планується залучити 327 млн. грн. кредитних ресурсів банків. Крім того, на посівну аграрії отримали вже 63 млн. грн. комерційних кредитів.

Підводячи підсумки наради, Перший заступник Міністра доручив обласним структурним підрозділам агропромислового розвитку спільно з науковими установами проводити постійний моніторинг стану посівів озимих культур.

«В структурі посівних площ особливу увагу слід надати посівам ярої пшениці, гречки та цукрових буряків. Вживати заходи щодо створення достатніх страхових запасів насіння ярих культур для забезпечення можливого пересіву озимих культур. Також ПАТ «ДПЗКУ» з метою покращення фінансування проведення весняно-польових робіт прискорити укладання форвардних контрактів», - доручив Ярослав Краснопольський.







Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку на нараді ...
Наступна новина: Тернопільські спортсмени ...

КОМЕНТАРІ