В Чернівецькій області наявність посвідчення водія,свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу — обов’язкова вимога при керуванні мототранспортом

В Чернівецькій області наявність посвідчення водія,свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу — обов’язкова вимога при керуванні мототранспортом

04.03.16 10:04 0 685
Нагадуємо, що керування мотоциклом, мопедом,скутером,моторолером, іншими двохколісними транспортними засобами регламентується чинним законодавством.

З настанням тепла їх кількість на дорогах і вулицях зростає.

Зростають і ризики для життя і здоров’я людей, які, будучи водіями найменш захищених транспортних засобів, беруть на себе відповідальність за дотримання правил дорожнього руху.

Дорожньо-транспортні пригоди з участю мототранспорту, як правило, призводять до тяжких наслідків, адже водій за кермом автомобіля з подушкою безпеки має набагато більше гарантій захисту, аніж той, хто під відкритим небом на сидінні «залізного коника». Про це слід не забувати всім, в тому числі і молодим людям, в середовищі яких моторолери,мопеди,мотоцикли особливо популярні.

Отже, нагадуємо, що постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами" від 8 травня 1993 р. № 340 визначені такі категорії мототранспорту:

"А1" — мопеди, моторолери та інші двоколісні (триколісні) транспортні засоби, які мають двигун з робочим об'ємом до 50 куб. сантиметрів або електродвигун потужністю до 4 кВт;

"А" — мотоцикли, у тому числі з боковим причепом, та інші двоколісні транспортні засоби, які мають двигун з робочим об’ємом 50 куб. сантиметрів і більше або електродвигун потужністю 4 кВт і більше;

"В1" — квадро- і трицикли, мотоколяски та інші триколісні (чотириколісні) транспортні засоби, дозволена максимальна маса яких не перевищує 400 кілограмів.

Підготовка водіїв для керування транспортними засобами категорій А1, А проводиться з числа осіб, що на момент закінчення підготовки досягнули 16-річного віку, а для керування транспортними засобами категорій "В1" — із числа осіб, що на момент закінчення підготовки досягнули 18-річного віку.

Тим, хто вже має посвідчення водія з більш високою категорією, наприклад, "В", що дозволяє керувати легковим автомобілем, теоретичний іспит на знання правил дорожнього руху здавати повторно не потрібно — лише практичний — з водіння скутера або квадроцикла.

Громадяни, котрі ще не мають посвідчення водія для отримання категорії "А, А1, В1" повинні закінчити автошколу та здати і теоретичний і практичний екзамен в будь-якому територіальному сервісному центрі МВС.

Постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 року № 1388 передбачено також, що такі транспортні засоби потрібно зареєструвати.

З питань реєстрації слід звернутися до будь-якого сервісного центру МВС.

На зареєстрований мототранспорт видається свідоцтво про реєстрацію та номерні знаки, передбачені державним стандартом для цієї категорії транспортних засобів.

У разі керування незареєстрованим транспортним засобом працівники поліції мають право притягнути водія до адміністративної відповідальності, а його «двохколісного друга» забрати на штрафмайданчик.

Прес-служба РСЦ МВС в Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі запрацювала ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ