Тернопілля: про використання водних ресурсів області в умовах низької водності йшлося на колегії ОДА

Тернопілля: про використання водних ресурсів області в умовах низької водності йшлося на колегії ОДА

04.03.16 19:54 0 639
Про використання водних ресурсів області в умовах низької водності поінформував директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Орест Сінгалевич під час колегії обласної державної адміністрації.

В залежності від водності року на одного мешканця області припадає лише від 1 до 1,5 тис. м3 води на рік. До того ж розподіл водних ресурсів по території області нерівномірний. Найменше водозабезпеченими є Борщівський, Гусятинський, Заліщицький та Чортківський райони.

У зв'язку з великою розгалуженістю і маловодністю гідрографічна сітка дуже залежна від поповнення запасів атмосферними опадами та вразлива до зовнішніх чинників, таких як забруднення та водозабір. Геологічні особливості території області зумовлюють тісний зв'язок поверхневих зі всіма горизонтами підземних вод.

Протягом останніх років внаслідок кліматичних змін спостерігається значне обміління або й повне висихання джерел, потоків і малих річок, катастрофічне зменшення дебіту верхніх горизонтів і зниження запасів підземних прісних вод. У результаті цього в багатьох населених пунктах, де для побутових і господарських потреб використовувалися шахтні колодязі, зникла вода. Це створило серйозні проблеми життєдіяльності в першу чергу сільського населення.

Проте, переважна більшість районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування до цього часу навіть не вивчили ситуації із водопостачанням, не організували проектування та спорудження свердловин для централізованого забезпечення водою вододефіцитних територій. Як один з аргументів такої бездіяльності висувається відсутність коштів. Однак невиконання доручення голови обласної державної адміністрації від 07.08.2015 №81 стосовно приведення ставок орендної плати за користування водними об'єктами до вимог Методики визначення розміру плати за надані в оренду водні об'єкти призвело до значних втрат надходжень до місцевих бюджетів. Наприклад, в Бережанському районі за 3 стави недоплачено 66,3 тис. гривень, у Бучацькому за 2 стави 6,8 тис. гривень, у Збаразькому за 2 стави – 16,6 тис. гривень, у Зборівському за 8 ставів – 146,2 тис. гривень, Козівському за 3 стави – 112,6 тис. гривень, у Лановецькому за 4 стави – 178,8 тис. гривень, у Чортківському за 2 стави – 23,8 тис. гривень, у Шумському за 3 стави – 68,2 тис. гривень. Таким чином, тільки 27 орендарів водних об'єктів недоплатили до бюджету 616,3 тис. гривень у той час як загальна сума орендної плати, що надійшла до бюджету в 2015 році складає 194 тис. гривень.

Для стабілізації гідрологічної ситуації в області необхідно збільшувати лісистість території шляхом створення нових лісових насаджень та придорожніх лісозахисних смуг. До цієї справи має бути залучена громадськість, у тому числі шкільна та студентська молодь.

Необхідно також розробити генеральну схему та споруджувати на земельних ділянках загального користування водойми для акумуляції дощових і талих вод. Це дасть можливість не лише утримувати воду для господарських потреб, але й покращувати мікрокліматичні умови.

Практично усі сфери економіки та життєдіяльності населення області стоять перед серйозними викликами, пов'язаними зі змінами клімату. Тому вкрай необхідно систематизувати діяльність з адаптації до цих змін. У першу чергу це стосується проведення наукових досліджень і опрацювання плану дій в цих питаннях.

Довідково: За водозабезпеченістю Тернопільська область займає 15 місце в Україні. На території області налічується 1401 річка загальною довжиною 6066 км, 26 водосховищ загальною площею водного плеса 3579 га, об'ємом води 81,2 млн. м3 і 886 ставків загальною площею водного плеса 5627 га, об'ємом води 58,8 млн. м3, 3432 артсвердловини і 74285 шахтних колодязів.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: рятувальники провели ...
Наступна новина: ДСНС України закликає ...

КОМЕНТАРІ