Протягом 2015 року на Тернопільщині виникло 730 пожеж в екосистемах

Протягом 2015 року на Тернопільщині виникло 730 пожеж в екосистемах

04.03.16 16:10 0 571
Про заходи щодо підготовки та забезпечення протидії масовим пожежам в природніх екосистемах області у весняно-літній період 2016 року йшлося на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 3 березня.

Як свідчить аналіз, найбільш характерними для весняно-літнього періоду залишаються надзвичайні ситуації, пов'язані з пожежами в природних екосистемах. Внаслідок масового спалювання сухої рослинності та необережного поводження з вогнем під час сільськогосподарських робіт значно зросла загроза виникнення пожеж у природних екосистемах.

Так, протягом 2015 року на території області виникло 730 пожеж в екосистемах (з них 6 лісових, 154 на сільгоспугіддях та 30 пожеж на торфовищах). За 2014 рік виникла 201 пожежа (лісових 1, на сільгоспугіддях 58, на торфовищах 0) - ріст 263,2 %. В 2015 році на гасіння підрозділи Управління залучались 694 рази, у 2014 році 137 разів - ріст 406,6 %.

Економічні втрати від пожеж, які виникли в природних екосистемах у 2015 році склали 8 млн. 659 тис. грн.

Наймасштабнішими пожежами у 2015 році були:

03 серпня 2015 року поблизу с. Стрілківці Борщівського району виникла пожежа стерні на полі ТОВ «Золота нива», яка перекинулась на самонасіяний хвойний ліс та підстилку у мішаному лісі Борщівського лісництва Чортківського лісгоспу.

Внаслідок пожежі знищено пшеничну стерню на площі 15 га, самонасіяний хвойний ліс -1,2 га. та лісова підстилка у мішаному лісі держлісфонду-1,3 га.

26 липня 2015 року в с. Шумбар Шумського району виникла пожежа посівів сільськогосподарських культур (пшениці) на площі 35 га та соломи в покосах на площі 2 га, що належить фермерському господарству «Івашенюків».

09 вересня 2015 року поблизу с. Борсуки, Лановецького району виникла пожежа торфу на площі 4 га.

У зв'язку з прогнозованим сухим літом та спадом ґрунтових вод існує небезпека різкого збільшення пожеж торфу, як на торфополях, так і на заболочених місцевостях, на яких в період високої температури існує ризик спаду води та загорання торфу.

Поводячи аналіз виникнення таких пожеж у 2015 році (30 пожеж проти жодної у 2014) – 29 загорань виникло на необлікованих торфовищах по всій території області. Найчастіше пожежі виникали на території Шумського, Кременецького, Лановецького, Бучацького та Теребовлянського районів. Враховуючи значні затрати для їх гасіння, виникає необхідність підтримування торфовищ у зволоженому стані.

У відповідності до «Положення про Тернопільське обласне управління водних ресурсів» дане Управління здійснює інвентаризацію та паспортизацію міжгосподарських меліоративних систем, затверджує правила та встановлює режими їх експлуатації, забезпечує їх дотримання та експлуатацію тощо. В свою чергу меліоративні канали призначені в тому числі для зрошування визначених земель.

На прикладі минулого року, можна вважати що місця осушення, а це в основному заболочені ділянки, є потенційно-загрозливими в плані займання торфу.

Одним з попереджувальних заходів, який дасть змогу спланувати та проводити ефективний моніторинг пожежної небезпеки торф'яних пожеж, є створення обласного переліку потенційних торфовищ.

Районним державним адміністраціям спільно з органами місцевого самоврядування та представниками міжрайонних управлінь водного господарства необхідно провести аналіз наявних на території районів торфовищ, заболочених ділянок, на яких у разі пересихання існує загроза загорання молодого торфу. А також встановити контроль за цими місцями, вжити заходів щодо недопущення порушень правил протипожежної безпеки.

Поряд з тим одним з найнебезпечнішим чинників пожежонебезпечного періоду є пожежі в лісах. Відповідно до Правил пожежної безпеки в лісах України безпосереднє здійснення заходів щодо охорони лісів від пожеж, їх гасіння та облік покладається на постійних лісокористувачів, керівників лісогосподарських підприємств та громадян, що ведуть лісове господарство.

Також слід наголосити, що у відповідності до Правил пожежної безпеки в лісах України кожен лісокористувач повинен забезпечувати свої потреби необхідною кількістю води для завдань пожежогасіння. З цією метою необхідно влаштовувати джерела водопостачання (протипожежні водойми з ефективним запасом води в найбільш жаркий період літа не менше 100 м. куб., водонакопичувальні резервуари тощо) у місцях з найвищою вірогідністю виникнення лісових пожеж. Перевірка стану протипожежних водойм, інших джерел водопостачання для протипожежної мети здійснюється відповідальними особами, що призначені керівником, не менше двох разів на рік (навесні і восени) з оформленням відповідного акта.

Згідно Лісового Кодексу гасіння здійснюється лісокористувачами. У тих випадках, коли сил і засобів лісогосподарського підприємства для гасіння пожеж недостатньо, керівники лісогосподарських підприємств залучають на гасіння населення, пожежну техніку і транспортні засоби місцевих підприємств, установ і організацій (згідно з мобілізаційно-оперативним планом ліквідації можливих лісових пожеж) та підрозділи ДСНС України.

Одним з найболючіших питань пожежонебезпечного періоду залишається випалювання сухої рослинності та її залишків на сільгоспугіддях і придорожніх смугах, що призводить до забруднення навколишнього природного середовища, порушує мікрофлору земель, а також є причиною розповсюдження пожеж на лісові масиви, торфовища та сільгоспугіддя. Протягом 2015 року Управлінням здійснено більше 500 виїздів на такі пожежі.

У зв'язку з тим, що органи державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки обмежені законодавством щодо застосування адміністративної практики, притягувати до адміністративної відповідальності передбаченою статтею 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення надано працівникам державної екологічної інспекції, до компетенції якого віднесено це питання.

Тому пропонуємо Державній екологічній інспекції активізувати роботу з питань притягнення до адміністративної відповідальності осіб, які допускають випалювання сухої трави.

Загалом до реагування на можливі надзвичайні ситуації весняно-літнього періоду 2016 року від Управління ДСНС України у Тернопільській області в готовності до залучення:

- 396 чоловік особового складу;

- 87 автоцистерн (з них підвищеної прохідності – 32 одиниці);

- електрогенератори (для проведення робіт в темну пору доби) – 51 шт.;

- пожежні насосні станції – 3 шт.;

- автомобілі рукавні – 2 шт.;

- пожежні мотопомпи – 35 шт.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ