На Вінниччині боротимуться із неінфекційними захворюваннями (+фото)

На Вінниччині боротимуться із неінфекційними захворюваннями (+фото)

11.03.16 08:44 0 559
У Вінницькій області стартував Проект «Неінфекційні захворювання (НІЗ): профілактика та зміцнення здоров'я в Україні», спрямований на боротьбу із неінфекційними захворюваннями. Адже саме вони провокують високу смертність серед населення України.

Проект започаткований спільно з Міністерством охорони здоров'я України, Бюро ВООЗ та Швейцарським бюро співробітництва в Україні. В рамках реалізації Проекту представники Бюро ВООЗ в Україні, Міністерства охорони здоров'я та Міністерства освіти і науки України здійснили робочий візит на Вінниччину – одну із пілотних областей.

На засіданні круглого столу були присутні: представник бюро ВООЗ в Україні Наталія Король, Ігор Івасюк – заступник голови Обласної ради, директор Департаменту охорони здоров'я Вінницької ОДА – Людмила Грабович, Наталія Півень – начальник відділу законодавчих ініціатив Департаменту громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України, обласні фахівці, представники ЗМІ.

За словами Наталії Король – мета візиту – обговорення практичних кроків реалізації Проекту у Вінницькій області, визначення плану дій в системі охорони здоров'я, освіти, в сфері громадської мобілізації та інформаційного забезпечення.

-Мета Проекту – формуванні міжвідомчої інформаційної політики по профілактиці неінфекційних захворювань, впровадженні аспектів здорового способу життя та боротьбі з поведінковими факторами ризику: куріння, зловживання алкоголем, нездорове харчування, низька фізична активність, - наголосила Наталія Півень.

Під час спілкування учасники зібрання обговорювали важливі аспекти боротьби та профілактики серцево-судинних, онкологічних, хронічних респіраторних захворювань, захворювань на цукровий діабет.

Саме ці хвороби, за словами Ігоря Івасюка, спричиняють найбільшу кількість смертей серед різних вікових груп населення.

Проект спрямовує свої зусилля на формування інформаційної політики і суспільної підтримки по профілактиці НІЗ, здорового способу життя, боротьбу із основними ризиками розвитку захворювань.

Чималу роль у протидії НІЗ, на думку учасників делегації, повинні відігравати медичні працівники первинної ланки, педагоги. Велика роль покладатиметься і на Центр здоров'я, які є осередками та базою для підготовки ресурсів щодо зміцнення та збереження здоров'я.

За словами координатора Проекту на Вінниччині, головного лікаря Вінницького обласного Центру здоров'я – Тамари Васильчук, проект стосуватиметься таких напрямків, як: запобігання розвитку НІЗ шляхом зменшення рівня тютюнопаління, зловживання алкоголем, потужної інформаційної роботи щодо здорового харчування, виховання у населення корисних звичок, а також збільшення фізичної активності, підвищення обізнаності населення щодо особистої відповідальності за власне здоров'я.

До списку напрямків варто також додати розвиток потужного освітнього компоненту через систему закладів освіти, а також залучення до реалізації Проекту всіх державних інституцій, які своєю діяльністю можуть впливати на громадське здоров'я.

Учасники мали змогу переглянути чималу кількість презентацій, обговорити важливі кроки щодо впровадження Проекту в життя у нашому регіоні, а також взяти учать у дискусіях, щодо основних аспектів функціонування заходів у протидії НІЗ.

За словами Людмили Грабович, очільника ДОЗ, щоб Проект дійсно запрацював і дав якісні результати потрібний чималий термін.

- Щоб заходи, спрямовані на боротьбу із неінфекційними захворюваннями були ефективними необхідно наполегливо працювати над цим не рік і не два. Міжнародний досвід свідчить, що це довгий і складний процес. Але без першого кроку не буде і подальшого розвитку. Тому першим кроком повинна бути організація комплексної інформаційної системи по профілактиці захворювань та впровадженню аспектів здорового способу життя, - додала Людмила Грабович.













Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівці: У Ратуші ...

КОМЕНТАРІ