На Вінничині купуючи букети першоцвітів,ви платите зарплату людям,які перетворюють на пустку квітучий світ

На Вінничині купуючи букети першоцвітів,ви платите зарплату людям,які перетворюють на пустку квітучий світ

11.03.16 16:00 0 603
Підсніжники, проліски, білоцвіт весняний, крокуси, черемша, горицвіт, дикі тюльпани та півонії, вовче лико, анемона лісова та нарцисоцвіта, анемона дібровна, гадюча цибулька, різні види рясту – ці дикоростучі рослини квітнуть наприкінці зими та протягом весни. Їх називають першоцвітами, більшість з цих трав знаходиться на межі зникнення і занесена до Червоної книги України, тобто збір в природі та торгівля ними заборонені й караються законом.

Першими зацвітають підсніжники складчасті й цикламени у Криму. Потім - крокуси та підсніжники звичайні у Карпатах. А вже в кінці березня – на початку квітня, коли температура переходить через нуль градусів, з'являються першоцвіти і в наших краях. Розцвітають підсніжники і вербові котики, їм на зміну приходять проліски і ряст у лісі, а на степових ділянках – крокуси, сон-трава, горицвіт, гусяча цибулька і перстач пісковий.

Перші весняні квіти відіграють величезну роль у житті лісу як цілісного природного комплексу. Їх нектар є майже єдиним джерелом їжі для комах, що прокинулись після зимової сплячки. Зникнення першоцвітів спричиняє загибель джмелів, бджіл, метеликів, які на цих рослинах знаходять собі поживу ранньої весни.

Вразливість ранньоквітучих рослин пояснюється особливістю їх біології. Першоцвіти ростуть або скупчено, або зникають взагалі. Якщо чисельність популяції впаде нижче критичної межі, вид зникає повністю.

І якщо в лісі недалеко від вашої домівки ліс встелений підсніжниками або іншими першоцвітами – бережіть це диво, воно абсолютно беззахисне перед людиною.

Що ж робити, аби зберегти такі привабливі, але беззахисні квіти від повного зникнення?

Перше і найголовніше, що може зробити кожен, – раз і назавжди відмовитись від купівлі чи збирання першоцвітів.

Не виправдовуйте покупку, тим, що квіти вже зірвані. Якщо ви купите квіти, природу таким чином не врятуєте, а браконьєра потішите. Бо мета його єдина – заробити гроші на ваших почуттях. Купуючи букети першоцвітів, ви власними грошима сприяєте знищенню природи, ви платите зарплату людям, які перетворюють квітучий, духмяний світ на пустку. Пам'ятайте про це. Не купуйте букети з дикоростучих квітів.

Торгівля рослинами, занесеними до Червоної книги України, є порушенням ст.66 Конституції України, ст.12 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища, ст.10 Закону України "Про Червону книги України", "Про рослинний світ".

За термінологією законодавства збір рослин на продаж є спеціальним використанням природних ресурсів, на що потрібно отримувати дозвільні документи. А спеціальне використання об'єктів Червоної книги України здійснюється у виняткових випадках та лише за дозволом Мінприроди України на підставі рішень Національної комісії з питань Червоної книги України. Спеціальне використання об'єктів Червоної книги України з метою отримання прибутку взагалі забороняється.

Простою мовою, дані положення законів означають, що навіть на вилучення рослин із природи з метою подальшої їх висадки на власній ділянці, потрібний дозвіл відповідних державних органів.

Тому не вірте чисельним продавцям, що вони продають квіти з власної ділянки і їх торгівля законна – законність набуття у приватну власність об'єктів Червоної книги України також має бути підтверджена відповідними документами.

Але й ті рослини, що не знаходяться під охороною держави, потребують дбайливого ставлення до себе.

Адже зірвана квітка – це втрачена можливість дати насіння та знищена пожива для комах. Порахуйте, скільки знищених рослин у тих букетиках, які так "невинно" продають? Краще зараз зберегти те, що маємо, ніж потім вишукувати зникаючі види, які у неприступних місцях ховаються від нашої "любові" та борються за виживання.

Прес-служба Держуправління охорони навколишнього

природного середовища у Вінницькій області

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області з ...

КОМЕНТАРІ