Ювенальні прокурори Вінниччини перевірили стан профілактичної роботи з засудженими неповнолітніми

Ювенальні прокурори Вінниччини перевірили стан профілактичної роботи з засудженими неповнолітніми

15.03.16 12:44 0 544
Проведеним у лютому-березні поточного року вивченням повноти та ефективності здійснення територіальними підрозділами Головного управління Національної поліції у Вінницькій області та кримінально-виконавчої інспекції Державної пенітенціарної служби України у Вінницькій області індивідуальної профілактичної роботи з неповнолітніми, засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, встановлено ряд прорахунків в організації цієї роботи.

Упродовж минулого та поточного років судами постановлено 177 вироків відносно 165 неповнолітніх осіб, якими визначено міру покарання не пов’язану з позбавленням волі.

Станом на 01.02.2016 на обліку Кримінально-виконавчої інспекції перебувало 90 неповнолітніх, з них: звільнених від відбування покарання з випробуванням – 88, засуджених до громадських робіт – 2. З перебуваючих на обліку осіб 4 – скоїли рецидив злочину.

Основними причинами та умовами, що обумовлюють рецидив злочину серед неповнолітніх, засуджених до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, є неналежна індивідуально-профілактична робота з ними органами державної системи профілактики, не вжиття заходів виховання та соціальної адаптації даної категорії дітей, забезпечення їх зайнятості та належних матеріально-побутових умов, своєчасного вилучення із несприятливого сімейного оточення.

До прикладу, формальне виконання індивідуально-профілактичної роботи працівниками Ямпільського ВП ГУНП у Вінницькій області з неповнолітнім, бездіяльність щодо організації контролю за поведінкою і способом життя підлітка, схильного до вчинення кримінальних правопорушень, призвело до вчинення ним у період часу з серпня по грудень 2015 рок 7 умисних, корисливих злочинів, передбачених ч. 1 ст. 185, ч. 1, ч. 2 ст. 289 КК України.

У справі іншого неповнолітнього, що ведеться уповноваженими особами Мурованокуриловецького ВП ГУНП у Вінницькій області, міститься цілий ряд довідок-бесід щодо проведення з підлітком бесід роз’яснювального характеру, проведених з ним за місцем його проживання, в тому числі і датована 21.09.2015.

Однак, юнак цього дня перебував за межами Вінницької області, що підтверджено матеріалами перевірки.

Вчинення підлітками, які перебувають на обліку у кримінальній виконавчій інспекції, 4 рецидивів злочину свідчить про низький рівень профілактичної роботи з ними.

Через недостатньо налагоджену роботу уповноважених органів профілактики підліткової злочинності також мають місце випадки скоєння неповнолітніми, які не взяті на облік Кримінально-виконавчої інспекції умисних кримінальних правопорушень під час іспитового строку, у зв’язку з чим потребує покращення співпраця цих органів, у т.ч. КВІ.

Як приклад, проведеною у Вінницькому РВ КВІ перевіркою встановлено, що впродовж 2015 року двоє підоблікових неповнолітніх, які були засуджені до покарань не пов’язаних з позбавленням волі, вчинили нові умисні злочини під час іспитового строку. При цьому, один із них скоював раніше кримінальні правопорушення, за які йому призначалося судом покарання, не пов’язане з позбавленням волі. Внаслідок того, що з підлітком, схильним до вчинення тяжких кримінальних правопорушень, органи КВІ не проводили профілактичну роботу, в січні 2015 року він вчиняє ще один тяжкий злочин, передбачений ч.3 ст. 185 КК України.

Таким чином, перевірка засвідчила, що система органів профілактики скоєння підлітками повторних злочинів та рецидиву злочину потребує удосконалення, передусім через покращення взаємної співпраці всіх причетних до цього органів і служб.

За результатами проведених перевірок місцевими прокурорами внесено 19 вказівок до підрозділів ГУНП у Вінницькій області, 6 вказівок до структурних підрозділів КВІ УДПтС України у Вінницькій області, прокуратурою області - 2 вказівки до УДПтС України у Вінницькій області та ГУНП у Вінницькій області, які перебувають на розгляді.

Прес-служба прокуратури Вінницької області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі типова ...
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ