В Чернівецькій області з початку року піротехніки ДСНС вилучили та знешкодили понад 6 тисяч 200 вибухонебезпечних предметів

В Чернівецькій області з початку року піротехніки ДСНС вилучили та знешкодили понад 6 тисяч 200 вибухонебезпечних предметів

19.03.16 19:57 0 688
Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території України з метою виявлення, вилучення та знешкодження вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Так, лише впродовж 16 березня піротехніками Служби порятунку здійснено 27 виїздів, в ході яких виявлено та знешкоджено 182 боєприпаси. Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знешкодили 6 тис. 208 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 37 авіаційних бомб.

За статистикою, у весняний період значно збільшується кількість випадків виявлення вибухонебезпечних предметів. До Служби порятунку постійно надходять повідомлення від громадян про знаходження боєприпасів минулих війн у лісосмугах, на присадибних ділянках, тощо.

Так, 14 березня групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ ДСНС України у Рівненській області було знешкоджено 15 артилерійських снарядів калібром 76 мм часів Другої світової війни, які було виявлено лісничим поблизу с. Суськ Костопільського району під час обходу лісового господарства.

Цього ж дня піротехніками Управління ДСНС України у Волинській області знешкоджено 13 боєприпасів часів Другої світової війни, що були знайдені поблизу села Котів Ківерцівського району, у лісосмузі поруч міста Ківерці та біля залізничного полотна у селі Коцюри Любомльського району.

15 березня, фахівці піротехнічної групи 2-го Спеціального центру швидкого реагування ДСНС України вилучили та знищили у встановленому порядку авіаційну бомбу ФАБ-100 часів Другої світової війни. Боєприпас виявили місцеві мешканці днем раніше в полі під час прогулянки, у с. Поляни Золочівського району, на відстані 30 м від лінії електропередач.

Крім того, на Львівщині, у с. Рудники Миколаївського району впродовж 14-16 березня тривали роботи щодо вилучення та знешкодження арсеналу боєприпасів. Було виявлено 416 од. артилерійських снарядів 75-мм калібру часів ІІ Світової війни, які були вилучені та знищені фахівцями піротехнічної групи 2-го Спеціального центру швидкого реагування ДСНС України.

Рятувальники ДСНС постійно застерігають громадян бути обережними під час виявлення вибухонебезпечних чи інших підозрілих предметів. Проте часом люди нехтують елементарними правилами безпеки, приносять знайдені боєприпаси додому, намагаються їх розпиляти. Так, 15 березня місцевий житель м. Кролевець Сумської області під час прогулянки натрапив на предмет, схожий на боєприпас. Чоловік вирішив віднести його додому. Усвідомивши небезпечність своїх дій, в 100 метрах від житлового сектору він залишив предмет в районі смітника і відразу повідомив про знахідку правоохоронні органи, які в подальшому зателефонували до Служби порятунку. Піротехніки ДСНС, які прибули на місце виклику ідентифікували знахідку як 76 - мм артилерійський снаряд часів Другої світової війни. Боєприпас був знешкоджений у встановленому порядку.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням: у разі виявлення вибухонебезпечних предметів ні в якому разі не торкатися до них і одразу ж телефонувати за номером 101 або 102.

Наголошуємо, що під час виявлення підозрілого предмету, категорично забороняється торкатися і пересувати його; заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати; торкатися підозрілого пристрою та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

Прес-служба

ДСНС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі проведуть ...
Наступна новина: Выбираем себе подоконник

КОМЕНТАРІ