На Тернопільщині побував художній керівник Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України ім. П. Вірського

На Тернопільщині побував художній керівник Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України ім. П. Вірського

19.03.16 16:01 0 690
Заступник голови обласної державної адміністрації Юрій Юрик 18 березня зустрівся з художнім керівником Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України ім. П. Вірського Мирославом Вантухом.

«Мені дуже приємно вітати на Тернопільщині керівника ансамблю, який прославляв і прославляє Україну, - наголосив Юрій Юрик. - За довгу історію колективу артисти представляли українську культуру не тільки на Батьківщині, а й далеко за її межами. За роки діяльності колективу це концерти майже у 80 державах світу! Виступи вашого колективу гідно оцінювали і за межами України. Зокрема, бельгійська газета "Руж» писала: "Якщо ви не знаєте Україну, то худчій ідіть і обов”'язково подивіться концерт ансамблю танцю України ім.П.Вірського.О! Що то за країна, яка має такі таланти?!”.

Заступник голови обласної державної адміністрації зауважив, що Тернопільщина розвиває давні традиції хореографічного мистецтва. У закладах культури Тернопільської області працюють 227 хореографічних колективів, з них 36 дорослих та 190 дитячих ансамблів танцю, які об'єднали, близько чотирьох тисяч учасників. 182 колективи працюють в напрямку народної хореографії, 39 – у сучасних напрямках, 4 ансамблі бального танцю, ансамбль класичного танцю та ансамбль барабанниць.

«У серпні 2016 року у Тернополі відбудеться масштабне мистецьке свято, приурочене 25-річчю Незалежності України і 30-річчю з часу відкриття першого в Україні Співочого поля. Національний заслужений академічний ансамбль танцю України ім. П. Вірського виступав на сцені Тернопільського Співочого поля на його відкритті у 1986 році. Запрошуємо ансамбль взяти участь і у цьогорічному святі», - зазначив Юрій Юрик.

Відтак художній керівник Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України ім. П. Вірського Мирослав Вантух подякував за увагу з боку влади до працівників культури, запрошення на святкування у Тернополі.

«Мені сльози на очі навертаються, коли на різних континентах люди різних рас аплодують нашому колективу, - зізнався Мирослав Михайлович . – Ні, вони не мені аплодують. Це – оплески для нашої України, всього нашого народу. Я розумію, що час нелегкий, але мусимо підтримувати традиції, дбати про культуру, бо це – найцінніше, що у нас є!».

Заступник голови обласної державної адміністрації Юрій Юрик зауважив, що влада області робитиме все, щоб підтримувати галузь культури і надалі та вручив символічний подарунок.

Довідково: Початкові джерела створення ансамблю відносяться до червня 1937 року.

Відомі балетмейстери Павло Вірський та Микола Болотов вперше на Україні об”єднали навколо себе хореографічний колектив народного танцю, який у 1940 році був реорганізований в ансамбль пісні і танцю Української РСР.

У 1962 році при ансамблі створена хореографічна студія, яка вже виховала багато талановитих виконавців, що поповнюють основний склад ансамблю.

У 1977 році Державному заслуженому академічному ансамблю танцю УРСР присвоєно ім”я Павла Павловича Вірського.

З 1980 року ансамбль очолює Герой України, народний артист України, лауреат Державної премії України ім.Т.Шевченка, професор, академік – Мирослав Михайлович Вантух.

У 2002 році Вантух М.М. створює Всеукраїнську хореографічну спілку, яка з 2004 року іменується - Національна хореографічна спілка України. Спілка об”єднала усіх хореографів України, і надала нові можливості для збереження та розвитку національного хореографічного мистецтва.

Національний заслужений академічний ансамбль танцю України ім.П.Вірського у розквіті творчих сил і під керівництвом Героя України, народного артиста України, народного артиста Росії, Лауреата Національної премії України ім.Т.Шевченка, професора, академіка Мирослава Вантуха активно працює над удосконаленням свого професійного рівня, поповнює репертуар новими творами, веде активне творче життя, пропагуючи українське хореографічне мистецтво як в Україні так і за кордоном.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ