Вінничина: «Квіт подільського слова» (+фото)

Вінничина: «Квіт подільського слова» (+фото)

19.03.16 08:54 0 593
Під такою назвою проходило вчора, 17 березня, ювілейне, десяте, засідання Клубу творчої інтелігенції Вінниччини «Інтермеццо».

У великій читальній залі обласної бібліотеки ім. Тімірязєва зібрались люди, небайдужі до української книги - письменники, краєзнавці, літературні критики, видавці, викладачі та студенти вінницьких навчальних закладів.

Ведучий заходу, приуроченого 45-річчю Вінницької письменницької організації, голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України Михайло Каменюк у вступному слові підкреслив: «Головна мета нашої зустрічі - оглянути та оцінити книги, видані за рахунок обласного бюджету в 2015 році, представити окремих авторів, накреслити перспективи книговидання на Вінниччині в поточному, 2016 році та наступних роках».

Про те, як діє на Вінниччині Регіональна програма сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства на 2016-2018 роки, про створення умов для розвитку книговидання, поліпшення забезпечення населення області книговидавничою продукцією розповіла присутнім директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк.

«За минулі десять років в області за рахунок обласного бюджету видано 232 книги (по 1000 примірників кожна) загальним тиражем понад 230 000 на суму більш як 3 мільйони гривень. Особливо популярними стали видання вибраних творів вінницьких письменників в серії «Бібліотека літератури Вінниччини», книги серії «Шкільна бібліотека», альбоми, що представляють творчість провідних художників Вінниччини, краєзнавчі та наукові розвідки, літературні альманахи», - зазначила директор Департаменту.

Світлана Василюк також повідомила, що У 2015 році за бюджетні кошти видано 21 книгу на суму 350,0 тис. грн., а на 2016 рік обласним бюджетом на видання творів місцевих авторів передбачено 400 тис.грн.

З особливою гордістю вона зазначила, що за період з 2005 року, завдяки Регіональній програмі, видано ряд альбомів, які репрезентують нашу область, відтворюють культуру, звичаї та духовне життя вінничан. Це альбоми: «Вінниччина», «Чотири вінницькі броди», «Енциклопедія сакрального мистецтва Поділля», «Краса твоя, Вінниччино», а також альбоми робіт художників : «Мистецтво Вінниччини», «Немирівські пленери», «Декоративно-прикладне мистецтво Вінниччини», «Вінницький вернісаж», «Монументальне мистецтво», «Графіка» «Художники Вінниччини». Обласними краєзнавчим та художнім музеями підготовлено видання “Раритети Вінницького краєзнавчого музею”, “Каталог художнього музею”, “Графіка ХVIII-ХХ століть” та «Шедеври Вінниччини». У 2008 році започатковано серію альбомів художників «Митці Вінниччини» Щороку видається 4-5 альбомів цієї серії. Цікавими та якісно ілюстрованими видано дитячі книги «Подільське перевеслечко», «Жниварик», «Пізнайчик-Подолянчик» підготовлені Вінницькою обласною краєзнавчою літературно-мистецькою громадською організацією «Велика рідня».

До 200-річчя з дня народження Т.Шевченка видано книги Вінницької обласної універсальної бібліотеки ім. К.А.Тімірязєва «Т.Г. Шевченко і Вінниччина», З іменем Кобзаря (упорядник А.Подолинний), Коваля О. «Тарас Шевченко на Вінниччині» та Куцевол О. «Життя і творчість Т.Шевченка в художній рецепції українських письменників».

Власний видавничий книжковий проект реалізовує редакція журналу «Вінницький край», де видано окремими книгами твори більше 10 авторів журналу.

Значна частина названих книг була представлена у виставковій експозиції та доступна для ознайомлення учасникам заходу.

У великій розмові про вінницьку книгу та її перспективи взяли участь: Юрій Легун- директор Державного архіву області, Наталія Морозова - президент Асоціації бібліотек Вінниччини. Анатолій Подолинний- письменник, упорядник серії видань «Шкільна бібліотека» та довідника «Митці слова Вінниччини», Віталій Борецький - письменник, головний редактор молодіжного альманаху «Експрес «Молодість».

Свої твори читали поети Руслана Мельничук, лауреат премії імені М. Стельмаха-2015 Ніна Урсані, Віталій Борецький, студенти вузів, літстудійці.

Також програма зустрічі включала художні номери від діячів культури Вінниччини.

































































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: м. Тернопіль: під час ...
Наступна новина: Закарпаття: на Тячівщині ...

КОМЕНТАРІ