Івано-Франківщина: спалення сухої трави – один крок до пожеж!

Івано-Франківщина: спалення сухої трави – один крок до пожеж!

22.03.16 19:16 0 601
З початку року на території Прикарпаття виникли більше трьох сотень пожеж у природних екосистемах. Причини загорань практично незмінні: необережність людей при користуванні вогнем. Часто можна спостерігати, як жовто-червона вогняна стіна із швидкістю мчить полем, залишаючи за собою згарище.

Незважаючи на численні застереження фахівців Управління ДСНС в області, такі пожежі стаються ледь не щодня. До речі, штрафи за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків передбачені у розмірі 170-340 гривень (з громадян) і від 850 до 1190 (з посадових осіб). Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно – заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680, а на посадових осіб - від 1190 до 1700 гривень.

На жаль, досить часто немає кого штрафувати, бо, щойно винуватець пожежі бачить, як вогонь виходить з-під контролю, швидко покидає місце пригоди. А поки рятувальники ліквідовують пожежу, палія уже й слід прохолов.

Загроза того, що вогонь під час спалювання стерні стане неконтрольованим – далеко не найбільша проблема таких пожеж. Згарища на місці полів, луків, скверів завдають непоправної шкоди природі та здоров`ю людей.

Ще один украй небезпечний фактор горіння стерні – їдкий чорний дим. Для людей, схильних до алергій, опинитися у зоні згоряння стерні дуже небезпечно. Та найстрашнішим таке випалювання є в зоні міста, де на ґрунті і рослинах осідають важкі метали. Вдихаючи дим, люди отруюють свій організм. Крім того, спалюють і сміття, серед якого чимало пластику. Небезпечні продукти згоряння вітер здатен переносити на великі відстані, відтак можуть постраждати не лише безпосередньо палії.

Варто підкреслити, що такі пожежі – це й підвищений ризик займання торфовищ. Такі загорання охоплюють великі площі і їх важко загасити, бо торф може горіти у всіх напрямках, незалежно від сили вітру. Навіть невеликий дощ не здатен загасити палаюче торфовище.

Коли горить торф, він спалює коріння дерев, які від цього можуть падати, а густий дим дуже небезпечний. Тільки десята частина пожеж на торфовищах стається через самозаймання.

Управління ДСНС в Івано-Франківській області звертається до усіх громадян із настійним проханням не спалювати суху траву та не провокувати виникнення пожеж, котрі завдають чимало збитків господарству краю.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Вінницькій області ...

КОМЕНТАРІ