В Чернівецькій області про дублікати номерних знаків з коментарями і порадами фахівця… (+фото)

В Чернівецькій області про дублікати номерних знаків з коментарями і порадами фахівця… (+фото)

23.03.16 14:21 0 1286
З початку року територіальними сервісними центрами МВС на Буковині видано 162 дублікати державних номерних знаків.

«Дублікат» на службовій мові власнику транспортного засобу говорить мало.

Прозорішим це поняття стає, якщо вкласти у нього конкретний зміст. Скажімо, якщо з вашого автомобіля хтось не чистий на руку і совість тупо поцупив номери... Рідне авто стало ніби «безрідним» — ніяким і нічим… При всій своїй механічній справності воно вже непридатне до використання за призначенням, а ви отримуєте проблему на свою голову ні з того ні з сього. Вирішувати її треба першою у переліку інших ваших проблем.

Як правильно повести себе у такому випадку? Які тонкощі, і який контекст питання?

Я попросив поділитись думками на цю тему досвідченого фахівця, виконуючого обов’язки начальника територіального сервісного центру 7341 регіонального сервісного центру МВС у Чернівецькій області, що у місті Чернівці, Віталія Костянтиновича Лупу.

— Пане Вітаю, серед цих 162-х випадків видачі територіальними центрами дублікатів номерних знаків чимало є таких, коли номер викрадено. Очевидно, ви маєте професійні рецепти для людей, що потрапляють подібні ситуації?

— Звичайно. Якщо номер десь загубився (один, або обидва), або ж номерні знаки викрадено, то в будь-якому випадку спочатку треба звернутись до правоохоронних органів. Тобто, заявити про це в поліцію.

— Чому діяти потрібно саме так?

— Передусім, поліція повинна зафіксувати цей злочин, цей факт, аби номерні знаки не використовувались на інших транспортних засобах, або на автомобілі такої ж марки, як у власника, чиє авто залишилось без номерів. Інакше, може з’явитися «двійник» автомобіля. І немає гарантій, що його не використовуватимуть для якихось протиправних дій. Чергова частина поліції вносить номерні знаки в базу даних як «викрадені», або як «втрачені». Далі власник звертається в територіальний сервісний центр, щоб отримати дублікат номерних знаків. Йдеться не про дублікат тих самих номерів, а інші номери. Ми в сервісному центрі також вносимо ці номерні знаки у базу даних, як втрачені, або викрадені, і видаємо людині інші номерні знаки.

— Тобто, «дублікати», але з іншими цифрами?..

— Так.

— Ви згадали про «базу даних». Що мається на увазі?

— Вона має назву «Рубіж». Якщо крадені номери хтось використовуватиме, то автомобіль проїжджатиме дорогою, повз стаціонарні пости, оснащені системою відеостеження «Рубіж», і камера їх зафіксує автоматично.

— «Прочитає» номер і відкриє інформацією про нього ?..

— Звичайно.

— А як сідати за кермо автомобіля без номерного знаку, поки питання з номерами перебуває, так би мовити, у стадії вирішення?

— Якщо людина діє грамотно, а саме: звертається спочатку в поліцію, то цей факт вноситься в Єдину систему досудових розслідувань, і ви отримуєте відповідну довідку, з якою звертаєтесь до нас. Якщо бажаєте отримати нові номерні знаки, то оплачуєте їх придбання.

— Отже, «нові», з іншими цифрами, але вони називаються «дублікатами»?..

— Так. Бо можна отримати і державні номерні знаки, що вже були у використанні, так звані «беушки». Вони безкоштовні.

— А якщо немає «беушок»?..

— Фактично, вони завжди є — з автомобілів, знятих з обліку. Непридатні до використання ми знищуємо, а номери у нормальному стані зберігаємо.

— Втім, справа, очевидно, все одно клопітна для власника, бо, фактично, потрібно перереєстровувати автомобіль, отримувати новий технічний паспорт…

—Є такий запис у базі даних НАІС — коли міняються номери — «перереєстрація транспортного засобу з видачею дубліката номерного знаку». У новому техпаспорті такого запису немає. Тобто, база даних зберігає інформацію про те, що попередній номер було або втрачено, або викрадено.

— Пригадуєте такий період у Чернівцях — кілька років тому — коли крадіжки номерних знаків були дуже популярні?

— І зараз, на жаль, такі випадки не рідкісні. А той період, про який ви згадуєте, і справді був іншим. Бо потім закон дозволив нашим громадянами завезити іноземні транспортні засоби на територію держави — болгарські, румунські і так далі. А тоді на авто чіплявся крадений номер, техпаспорт виготовлявся на комп’ютері, і іноземна машина ставала «українською»…

— Що порадили б автовласникам з практичної точки зору, аби максимально обмежити можливості кримінального промислу на номерних знаках?

— Оптимальний варіант — зберігати авто на стоянці, що охороняється, чи в гаражі. Не «під хатою», "під під’їздом". Дуже часто номери крадуть з автомобілів, що стоять на вулиці десь між будинками.

— А якщо прикручувати номерний знак так, щоб його важко було зняти?..

— Це не зайве. Можна, як кажуть, і «приклепати»… Роблять люди і так. Стандарти кріплень зараз пластмасові, благенькі. Прикручені, звичайно ж, важче зняти. Раніше, якщо пригадуєте, в «Жигулях» радянського виробництва до металевого бампера номер болтами прикручувався… Тепер же на сучасних дорогих машинах ніхто не хоче зайві дірки робити… Сподіватимемось, звичайно, що згодом ця проблема у нашій державі зникне. Бо все залежить і від рівня життя, і від свідомості, культури громадян. З іншого боку, законослухняним громадянам потрібно дбати про збереження свого майна.

— Дякую за цікаве спілкування.

Вів розмову журналіст Анатолій Томків.

Прес-служба РСЦ МВС в Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільщину відвідав ...
Наступна новина: „Ековесна – 2016” у Луцьку

КОМЕНТАРІ