У Чернівцях здійснюється постійний моніторинг за циркуляцією збудників лептоспірозу

У Чернівцях здійснюється постійний моніторинг за циркуляцією збудників лептоспірозу

24.03.16 11:31 0 669
У Чернівцях протягом 2013 та 2014 років зареєстровано відповідно один та три випадки захворювання на лептоспіроз серед людей. За 6 місяців поточного року випадків захворювання не реєструвалось.

Лабораторією особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» здійснюється постійний моніторинг за циркуляцією збудників лептоспірозу на території обласного центру. Так, в 2013 році досліджено 174 екземпляри мишовидних гризунів, антитіла до лептоспір виявлені у 14 дрібних ссавців (8,0 %) від загальної кількості досліджених), в 2014 році – 150 екземплярів, антитіла до лептоспір виявлені у 11 дрібних ссавців (7,3%). В поточному році досліджено 76 екземплярів мишовидних гризунів, антитіла до лептоспір виявлені у 1 екземпляра (1,3% від загальної кількості досліджених). Серед гризунів зареєстровано носійство лептоспір 3-х серогруп: Icterohaemorrhagiae, Pomona, Grippothyphosa. Позитивні знахідки спостерігаються в приватному секторі та на об'єктах підвищеного епідемічного ризику.

Одночасно інформуємо, що регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини в липні поточного року у великої рогатої худоби (корови), яка знаходилась в домашньому господарстві виявлено збудник лептоспірозу, що може викликати загрозу для інфікування людей.

Чернівецьким міським управлінням рекомендовано медпрацівникам лікувальної мережі за місцем проживання проводити медичне спостереження за контактними на термін інкубаційного періоду, а також провести санітарно – освітню роботу серед контактних.

Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей і тварин, що викликається лептоспірами.

• Хто є джерелом лептоспірозної інфекції ?

Хворіють на лептоспіроз сільськогосподарські, домашні, дикі, промислові тварини (лисиці, нутрії та інші), а також дрібні ссавці (гризуни і комахоїдні). Зараження від хворої людини практично не спостерігається.

• Які шляхи передачі лептоспірозу?

З сечею хворих і перехворілих тварин лептоспіри потрапляють у водоймища, де зберігають свою життєдіяльність довгий час. Щури та мишовидні гризуни можуть заражати і харчові продукти.

Людина інфікується при купанні у заражених водоймищах, або при вживанні сирої води з невідомих джерел, забруднених харчових продуктів, при догляді за хворими тваринами. Лептоспіри можуть проникати в організм не тільки через шлунково-кишковий тракт, але й через пошкоджену шкіру та слизові оболонки.

Майже всі випадки захворювань виникають внаслідок недотримання правил особистої гігієни.

• Які перші ознаки захворювання на лептоспіроз?

Хвороба розпочинається гостро, з загальної слабості, підвищення температури до 39-40 С.

З'являється головний біль, болі в м'язах, особливо литкових, а згодом різкий біль в м'язах спини, потилиці та шиї.

Захворювання на лептоспіроз може закінчитися смертельно, якщо вчасно не звернутись за медичною допомогою.

• Як вберегти себе від захворювання на лептоспіроз?

Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:

– дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

– не купатись у забруднених водоймищах;

– знищувати щурів і мишей, не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;

– при перших ознаках захворювання негайно звернутись до лікаря.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині людство ...
Наступна новина: На Тернопіллі пільговий ...

КОМЕНТАРІ