Азербайджанська національно-культурна спільнота Вінничини відсвяткувала стародавнє свято весни і пробудження природи - Новруз Байрам (+фото)

Азербайджанська національно-культурна спільнота Вінничини відсвяткувала стародавнє свято весни і пробудження природи - Новруз Байрам (+фото)

25.03.16 14:09 0 739
Свято весни, що стало кілька років тому офіційною багатонаціональною спадщиною світу, святкують у багатьох країнах світу і називається воно майже однаково - Новруз, Навруз, Науроз, Нооруз, Науриз, Наврез ... Глибинний його сенс - торжество народного оптимізму, перемоги життєдайних сил природи, її буйного цвітіння. У 2009 році свято Новруз включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. В Азербайджані і Новруз Байрам залишається наймасовішим і найпопулярнішим святом в народі.

За звичаєм, кожна сім'я, накриваючи новорічне застілля, пам'ятає про те, що на столі повинні бути сім страв, назва яких починається з літери "с": сумах, сюд - молоко, сірке - оцет, семені - особлива каша з пшениці, сабзи - зелень та інше.

Право відкриття заходу було надано голові громадської організації «Вінницької обласної азербайджанської общини «Огуз» Абдуллаєву Намігу Закіфу огли та старійшині азербайджанської громади Рзаєву Фазілю, які побажали всім присутнім здоров'я, радості і гарного святкування та розповіли про історію виникнення та святкування Новруза Байрама, обов'язковим атрибутом якого є фарбовані яйця і смажена пшениця «говурга». Згідно з повір'ям, на столі не повинно бути гіркого, солоного і кислого.

Родзинкою Новруза були виступи дітей та молоді, які виконували пісні та вірші азербайджанською, російською та українською мовами; проведено вікторину з інформаційно-пізнавальними запитаннями про дружні країни Азербайджан та Україну.

Від обласної державної адміністрації зі святом Новруз Байрам представників азербайджанської спільноти привітав начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Салецький І.О. і побажав усім миру, благополуччя, душевного спокою і допомоги Всевишнього у всіх добрих починаннях.

Голова постійної комісії обласної Ради з питань освіти, культури, сім'ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини – Людмила Станіславенко зазначила про схожість Новруза Байрам з Масляною та подякувала за гостинність азербайджанської громади, на святі якого відчула себе частиною великої і дружньої азербайджанської родини на Вінниччині.

Старійшина азербайджанської громади Рзаєв Фазіль привітав своїх друзів зі святом Новруз Байрами. Побажав здоров'я, радості і гарного святкування.













Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ