Фахівці Світового банку представили план підвищення енергоефективності Тернополя

Фахівці Світового банку представили план підвищення енергоефективності Тернополя

25.03.16 19:31 0 686
Фахівці центрального офісу Світового Банку із Вашингтону перебувають із офіційним робочим візитом у Тернополі у рамках програми «Енергетична трансформація українських міст». У рамках цього проекту фахівці Світового Банку провели завершальний консультаційний семінар програми, під час якого надали об’єктивну оцінку ефективності використання енергетичних ресурсів житлового фонду та об’єктів соціальної інфраструктури Тернополя, а також запропонували шляхи вирішення актуальних проблем міста на шляху до енергоефективності.

Проект Світового банку «Енергетична трансформація українських міст» розпочався у листопаді 2014 року, коли дана організація обрала три міста в Україні - Київ, Кам’янець-Подільськ та Тернопіль, які, на їх думку, найбільш готові до впровадження нових технологій енергозбереження. За кошти банку іноземні фахівці проводили енергоаудит об’єктів житлово-комунального та соціального фонду міста, проаналізували енергетичний потенціал Тернополя та визначили пріоритетні напрямки термомодернізації. Проект завершився наприкінці 2015 року і, згідно з висновками Світового банку, вони продовжили співпрацю надалі лише із Тернополем.

« у Тернополі представники Світового банку презентують бізнес-план для дочірнього підприємства «Тернопіль ЕСКО» та створення «револьверного фонду» (автоматично поновлювального фонду), з якого буде здійснюватися фінансування енергоефективних заходів у місті. Фактично, фахівці представили проект на базі українського законодавства, проте за прикладом діяльності європейських міст запропонували впровадити у Тернополі енергоефективну модель енергосервісної компанії з діяльністю фонду енергоефективності та комунального підприємства ЕСКО, - розповідає заступник міського голови Владислав Стемковський. - Представники банку впродовж півтора року проводили енергоаудит у шістьох секторах Тернополя - це поводження з твердими побутовими відходами, водо- та теплопостачання, обстежували громадські будівлі, вуличне освітлення та транспорт. Свій бізнес-план для міста вони представили на основі отриманих даних. Наступними кроками у роботі міської ради буде перехід до впровадження енергоефективних заходів у Тернополі, зокрема термомодернізації дитсадків, шкіл, лікарень і т.д.».

Як зазначає міський голова Сергій Надал, є усі передумови, щоб поступово розпочинати термомодернізацію у закладах бюджетної сфери. Місто самостійно розпочало ці заходи ще у 2011 році, коли усі школи та дитсадки міста були обладнані індивідуально-тепловими пунктами, завдяки чому ці заклади тепер економлять до 15% тепла. Відтак, повна термомодернізація таких закладів дасть можливість одночасно зменшити споживання тепла та підвищити якість послуг.

«Енергоефективність та енергозбереження є пріоритетним для міста. Саме тому дякую представникам Світового Банку, які надають технічну підтримку Тернополю на шляху до енергоефективності», - додав очільник Тернополя.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ